иван белчев

Иван Белчев се срещна с директора на Държавен архив – Русе, за да обсъдят текущи проблеми и дарение

Днес се срещнах с г-жа Толя Чорбаджиева от Държавен архив – Русе. Повод за моето посещение беше желанието ми да подаря на Държавен архив – Русе различни издания на Конституцията на България. С г-жа Чорбаджиева си припомнихме последната ни среща, която беше преди година, на която разговаряхме относно сградата, в която се помещава архивът в Русе, както и заплащането, което получават служителите, сподели кандидатът за народен представител от коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ в 19-и МИР – Русе Иван Белчев.

От предходния ни разговор досега това, което успяхме да постигнем с моите колеги Елисавета Белобрадова и Манол Пейков, е увеличение на заплатите на служителите в архивите, което макар и минимално, беше крайно необходимо. След предходната ни среща с г-жа Чорбаджиева поставих и въпрос относно отпускане на финансиране за ремонт не само на сградата на Държавния архив в Русе, но и на сградите в Силистра, София и Велико Търново. Финансовият министър отпусна средства, които трябва да бъдат разпределени между четирите сгради, но все още не е ясно за архива в Русе, каква сума е предвидена. Пред госпожа Чорбаджиева поех ангажимента да потърся допълнително информация по въпроса, защото в хранилището се съхраняват изключително стари и ценни документи от всякакъв вид – досиета на ученици, поземлени карти, решения на общински съвети, добави г-н Белчев.

От години обаче покривът тече направо върху кутиите и папките, в които се съхраняват тези документи, а найлоните, с които са завити, макар че не не позволяват водата да стигне до тях, не помагат на влагата да се изпари и тя уврежда хартията.

Един такъв документ, който видях днес, е например плана на архитекта за изготвянето на сградата на Българска земеделска банка – документ на повече от 120 години, каза кандидатът за народен представител.

За тези, които не знаят, до архива се стига през централния вход на завод Найден Киров след представяне на лична карта на портала и прекосяване на целия двор.

Сподели: