иван белчев

Иван Белчев: Успешни мерки за по-чист въздух и безопасни улици: Как в Русе постигнахме по-строг контрол върху ВиК проекта

Един от първите въпроси, с които се занимавах в Народното събрание беше свързан с изпълнението на Водния цикъл в Русе. Повече от година градът беше разкопан, а в следствие на ремонтните дейности се получаваха масово свличане на асфалта около изкопите. Освен това екологичните стандарти при ремонтни дейности не се спазваха и дишахме прахоляк, сподели народният представител от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ в 19-и МИР – Русе Иван Белчев.

Обърнах се към министъра на регионалното развитие и благоустройството с искане за по-строг строителен и екологичен контрол на ВиК проекта и осъществяването му по план, предвид че много улици останаха на трошен камък месеци наред. Отправих и предложения за временно покриване на изкопите, оставени на камък, осигуряване на контрол на качеството на въздуха на завършените, но неасфалтирани участъци, както и складиране на изкопаната пръст в контейнери, непозволяващи допълнително замърсяване. Част от исканията ми бяха изпълнени и се постави временен асфалт докато дойде ред дадената улица да се асфалтира изцяло. По този начин замърсяването на въздуха намаля значително и вода не проникваше в льосовата почва, което образуваше свличанията, подчерта русенският депутат.

Темата за чистотата на въздуха и опазването на околната среда остана отворена и продължих да работя по нея като народен представител. Но по какъв начин се случи това, ще видите в следващия пост, добави той.

Сподели: