иван гешев русе 2024

Иван Гешев в Русе: Намираме се в ситуацията, че може би ще се наложи да си преучредяваме държавата

Лидерът на коалиция „Граждански блок“ и бивш главен прокурор на Република България Иван Гешев е водач на листата с кандидати за евродепутати и водач на листата с кандидати за народни представители в 25 МИР-София. Ето коментира в интервю за RuseInfo в града ни днес.

Г-н Гешев, какви са Вашите очаквания за предизборната кампания – да бъде мръсна, с много компромати? Как ще завърши тя за КП „Граждански блок“?

Това, което виждам в цялата страна при обилколките си, е че се работи сериозно от тези партии, които са в Народното събрание и които определих като „политически боклук“, да бъде изключително ниска избирателната активност. Вероятно ще е изключително ниска. Инвестират се много сериозни пари в почти всички парламентарни и извънпарламентарни партии. Инвестират се, тоест имам предвид, дават се „под масата“. Примерно, надявам се да не е вярно, за Ваня Григорова се говори за суми около 7 млн. лева, по 150 хиляди на област. Мога да изредя и останалите партии, които са извънпарламентарни и парламентарни, защото тези хора, които крадат усилено и са били във властта, независимо дали са ПП – ДБ, дали са ГЕРБ или ДПС, които бяха т. нар. „сглобка“ или „некоалиция“, което е световен принос в политологията, това, така да се каже, формирование, разполагат със сериозен финансов ресурс, който го разпределят в различните партии, основно извънпарламентарните. Казва им се и им се обещава, че в последния момент ще им „налеят“ гласове ГЕРБ и ДПС и ще ги вкарат в парламента, да го кажем по този начин, на жаргон, което едва ли ще стане. Ако влязат, те са купени предварително. Ако не влязат, разпарчетосват вота по половин и по един процент, нали ме разбирате.

Така че, общо взето, както виждам в цялата страна навсякъде…На някои места цената за един глас е вече 300 лева и при ниска избирателна активност и при контрол върху МВР, отварям една скоба – това беше скандалът с главния секретар, който помним…Защо? Защото тази позиция е важна. Това означава, че голяма част от гласуващите ще се явят за 300 лева или, така, притиснати от МВР. Това е едната опция за МВР, а другата е, както казаха в Търговище, единият от шефовете на дирекцията върви с патрулната кола, а отзад вървят хората, които купуват гласове. Това е втората възможност. Третата е корпоративният вот, клиентелизма, администрацията и тогава се оказва, че при ниска избирателна активност ние живеем в нещо, което не е демокрация, защото още предварително можеш да сметнеш приблизително кой как е гласувал.

Ние стигаме дотам, че не сме демокрация, защото демокрацията означава честни избори, както ви казах – няма честни избори. Означава да няма цензура, а има цензура, включително и с неравнопоставеност в медиите. Третият признак на демокрацията е да има ред и справедливост. И това го няма. Остана само свободното пътуване, който може да си го позволи.

Докато не гласуват тези 1 млн. активни хора, които са отвратени и не гласуват, ще живеем в доста нестабилна ситуация и България ще върви надолу. Затова сме стигнали дотам, че се намираме в ситуацията, че може би ще се наложи да си преучредяваме държавата.

Ролята на външните фактори в близките една – две години няма ли да повлияе на това преучредяване на държавата? Предвид на това, което се случва в Украйна и не само…

Ако продължаваме да разчитаме някой друг да ни свърши работата, ще живеем по същия начин. Естествено, че външните фактори влияят, но има влияние и това, че ние в България, пък и в цяла Европа няма лидери. Нашите, които би трябвало да са лидери в страната и да защитават националния интерес, защитават личния си и ще го онагледя по следния начин. Не ги интересува интереса на държавата, като Орбан, а ги интересува да не влязат в „Магнитски“ или да излязат от „Магнитски“. Те са готови да продадат всичко, за да постигнат тази цел. Докато примерно Орбан, защо го давам за пример, има един знаменит цитат, че: „Да, Украйна е жертва, Русия е агресор, ама мен ме интересува унгарския национален интерес, защото аз съм министър – председател на Унгария.“ Докато при нас, както виждате, никой не се интересува от българския национален интерес. Всяка втора дума е евроатлантизъм, което обезмисли тази дума, защото зад нея не седи нищо. Зад тази дума стои: „Ние ще правим това, което ви харесва на вас и сме готови да продадем всякакъв национален интерес на България само и само да си уредим личните неща.“ Както казах – да не влезеш в „Магнитски“, да излезеш от „Магнитски“, да не ти вземат откраднатите пари.

Общо взето ситуацията е такава. Меко казано неприятна, най – малкото защото на нашата граница се води война и има реална опасност тази война, колкото и странно да ви звучи, да се прехвърли на наша територия. Аз няма да се учудя, ако нашите, така да се каже, „корифеи“ в политиката…Примерно Кирил Петков е съвсем способен да стане някоя сутрин и ще обяви война на Русия.

Това, което правят е да си гледат личния интерес, корпоративния, и, за съжаление, това, което ние в „Граждански блок“ смятаме за важно е, че партиите са се изчерпали и се намираме в една ситуация в 34-а година, когато са забранени партиите и има икономически възход на България. Те са изпразнени от съдържание. Знаете ли защо? Защото те не са партии. Те са търговски дружества. Те са търговци, търговски дружества, които търгуват с власт, вътре нямат партийни членове, а имат служители и един управител, дали е Борисов, дали е Пеевски, дали е Кирил Петков. Целта на тези търговски дружества е да крадат, общо взето. Те са бизнес проекти. То не е и бизнес, бизнес в кавички, защото краденето не е бизнес. Да го наречем така – бизнес проект. Едните краткосрочни бизнес проекти са примерно да си купиш кола и вила, да влезеш в парламента, и дългосрочни като ГЕРБ и ДПС.

Затова ние се стараем и ще се постараем в нашите листи да има активни граждани. В нашите листи няма да има партийци. Просто няма партийци. Единственият партиен член е Весела Драганова, която е от една от партиите – мандатоносители на нашата коалиция.

Ролята на президента смислена ли е в тази ситуация или?

Е, ролята на президента…Мисля, че на всеки му е ясно, че промените в Конституцията бяха основно, за да овладеят прокуратурата и за ад изпразнят от съдържание неговите правомощия. Президентът, като гледам, в момента балансира между всякакви интереси. Насочил се е към основния си враг – ПП – ДБ. „Обрал е луфтовете“ към ДПС и ГЕРБ, тоест приближил се е към тях. Може би когато се разправят с ПП – ДБ, ще се обърне и към ГЕРБ и ДПС. Той защитава собствения си политически интерес по начин, който го разбира.

След като отминат изборите имате ли някакви ходове, като например – разширяване на гражданската подкрепа, правене на някакъв по – широк блок от това, което сте направили към момента?

Вижте, това, които ни интересува, е да ни подкрепят хора, които мислят, че държавата не може повече да продължава да функционира по този начин. То няма държава. Искаме децата ни да живеят в тази държава, а не да бъдем подменени от някакви други хора от други държави. Готови сме да говорим с всеки един, който поставя интересите на страната на първо място, а не интересите на чужди държави, не и личния си интерес. Пак ви казвам, ние сме и ще сме политически проект, а не бизнес проект. А сме политически проект, какъвто не сме имали в последните 20 – 30 години, казано откровено, защото, пак отварям една скоба, всички партии са бизнес проекти – на първо място да се изкарат пари, чак след това, ако остане време, нещо да свършат. Нашата цел е да свършим нещо за държавата и властта за нас е инструмент, а не цел. Инструмент да работиш за страната си, а не цел, за да крадеш, както е за повечето партии. Така че ние сме дългосрочен проект, сега започваме. Сигурен съм, че ще убедим хора, които срещам в цялата страна, които са смислени и които мислят като нас, колкото и идеалистично да звучи това в днешно време…Хора, които не питат колко струва и колко ще ми дадеш, с какъв бюджет се разполага или както казват на някои места: „Страх ме е!“. Питаш го от какво те е страх, а той казва: „Не знам !“ Или казва: „Мен политиката не ме интересува!“ Да де, ама политиката се интересува от теб. Като рухне бента на язовир „Искър“, това, че живееш добре и си десета къща, това не означава, че водата няма да дойде до тебе и няма да те удави заедно с къщите преди тебе, които не са толкова хубави.

Така че, ние сме в началото на маратона и съм сигурен, че ще успеем, защото нашата цел е България да стане отново силна и да има държава, защото това, което в момента виждаме не е държава. Това са някакви феодални владения, разделени не на териториален, а на …Тази партия взема този регулатор, тая партия взема това министерство, тази позиция. За съжаление, селектираме и антиелит. Хора, които не стават за нищо, ги развиваме и ги издигаме. Колкото повече за нищо не ставаш, толкова повече се издигаш. Селектираме негодници. Ням акак да функционира една държава, когато селектираш хора, които са некомпетентни, но послушни, за да им казваш какво да правят, да се подписват и да може да крадат зад тебе. Те не могат да управляват държави. Крахът е неизбежен, ако не вземем мерки. Нашата цел е да селектираме качествени хора и да им даваме път.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели: