Българо-румънска търговско-промишлена палата удостоява Пламен Бобоков с титлата „Почетен член

Иван Гешев: Той е признал на практика за една паралелна държава, в която той участва. Ето това прокуратурата иска да прекрати

Днес, 02.07.2020 г., главният прокурор на Република България Иван Гешев и говорителят на главния прокурор Сийка Милева посетиха гр. Гоце Делчев във връзка със специализирана полицейска акция по противодействие на битовата престъпност.

В отговор на журналистически въпроси Иван Гешев коментира, че „наблюдаващите прокурори ще преценят дали ще бъдат повдигнати нови обвинения по конкретно досъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние“. Той посочи, че в иззетите електронни устройства, на които се извършва анализ, се съдържа над 260 гигабайта информация – за сравнение романът „Война и мир“ е около 5 гигабайта.

Във връзка с разпространеното днес от Специализирана прокуратура прессъобщение за комуникация между обвиняемия Пламен Бобоков с висши представители на държавни институции, главният прокурор коментира, че доколкото му е известно лицето само е потвърдило наличието на “задкулисие” и “паралелна държава”: „Имало е комуникации с всякакви лица от всякакви позиции в държавата. Самият господин Бобоков по същество е признал едно нещо – че съществува задкулисие и той участва в това задкулисие, говорил е за връзки, че това е нормално и така функционират нещата в България. Той е признал на практика за една паралелна държава, в която той участва. Ето това прокуратурата иска да прекрати. И аз, докато съм главен прокурор, ще направя всичко възможно да го прекратим. Това, което искаме да прекратим, е хора с пари, със стотици милиони, да си купуват медии, политици, политически партии, за да продължават да крадат безнаказано, както са го правили 30 години. В резултат на това хората живеят по начина, по който живеят – с мизерни пенсии. От българските граждани са откраднати милиарди“, добави главният прокурор.

„Медиите канонизират тези бизнесмени. И ги канонизират не защото ги обичат, а защото им се плаща. Съветвам българските граждани да гледат кой какво прави, а не какво пише“, каза Иван Гешев.

Главният прокурор отбеляза, че проблемът е, че в затворите „не влизат хората, които разполагат с пари, власт и влияние, там където им е мястото. Влизат социално слаби, които нямат финансов ресурс да плащат на медии, на скъпо платени адвокати, а те не могат да се защитават“.

Сподели:

Още новини от деня