Иван Кюркчиев: Планирали сме неща, които ще донесат успех не само на русенска сцена, но и в България

Иван Кюркчиев: Планирали сме неща, които ще донесат успех не само на русенска сцена, но и в България

Иван Кюркчиев: Планирали сме неща, които ще донесат успех не само на русенска сцена, но и в България

Още с моето влизане, целта ми беше Държавна опера – Русе да възстанови големите класически заглавия, да направи премиери, за да може тези заглавия да останат в репертоара на нашия оперен театър, а не да направим някоя нова премиера, някое ново екстравагантно заглавие и след това то да не продължи да се показва на публиката, да бъде изиграно само няколко пъти само, каза по време на пресконференция днес директорът на Държавна опера – Русе Иван Кюркчиев.

Той даде пример с „Човекът от Ла Манча“ и „Луд гидия“, които донесоха голям успех на наша и софийска сцена. Предстои да се играят в провинцията.

Подготвени са „Набуко“ с Марио ди Карло и „Аида“ с Марко Катена, като по този начин се видяха два различни подхода за постановките на Верди. При такива силни продукции световните агенции забелязаха Държавна опера – Русе и меко казано са били очаровани. Така в неделя идва за разговори в Русе представител на една от най – големите агенции – „Мюзик хол“. В този контекст предстои голямо турне на целия състав на Държавна опера – Русе – в Брюксел, Антверпен, Амстердам. Ще има и държавно турне под егидата на Министерството на културата. Освен това ще има и турне на балета с оркестър в Белгия и Холандия. По този начин се осъществява друга цел на директора и той коментира със задоволство, че ще дойде един ден, когато трудът на артистите ще бъде възнаграден подобаващо и в чужбина. Кюркчиев благодари от сърце на всички свои колеги, като похвали работата на ателиетата – художници, майстори на костюми, скулптори и др.

Директорът разкри какво ще се случи и през новия творчески сезон. Планирали сме неща, които ще донесат успех не само на русенска сцена, но и в България, подчерта той.

На български език ще бъде направена мобилната детска опера „Севилският бръснар“. Така ще се изпълни една от целите – младите хора да се привличат с истински заглавия. „Сватбата на Фигаро“, „Вълшебната флейта“ са следващите планирани заглавия.

Държавна опера – Русе ще участва с голям проект „Фалшив герой“ на 11 октомври в зала 1 на НДК. Това е ретроспекция на големия български актьор Тодор Колев. Целта е повишаване на приходите на Държавна опера – Русе. За него още няма афиши, но са продадени към 600 билета в Интернет, което показва големия интерес към продукцията. Заместник – директорът на операта Георги Симеонов ще отговаря за сценичната реализация. Спектакълът ще може да се играе и на малки сцени – в Свищов, Попово, Бяла, като цяла Северна България ще види това мобилно посвещение.

Отново през октомври ще бъде поставена „Бонжур, мадам Европа“ с режисьор Николай Априлов и художник на декорите Владимир Топенчаров. В момента ателиетата подготвят чертежите, за да може постепенно да се изпълнят задачите по премиерата.

През ноември публиката ще види операта „Еликсир на любовта“ с режисьор проф. Павел Герджиков и хореограф – Ани Пампулова. Това екипът, донесъл успеха с „Луд гидия“. Декорите и костюмите са осигурени благодарение на Георги Симеонов. Следва представянето на „Травиата“ с режисьор Георги Симеонов и диригент Иво Венков. В тази връзка директорът Кюркчиев заяви, че иска да работи заедно с помощника си за доброто на института, независимо, че в конкурса са били конкуренти. Искаме институтът да бъде много силен и го издигнем, обобщи той.

На 1 декември ще бъде честван 70 – годишният юбилей на Държавна филхармония – Русе със Симфония № 7 от Брукнер и диригент Йордан Камджалов. На 2 и 3 декември тази програма ще гостува във Варна и София.

Държавна филхармония – Русе ще открие новото издание на МФ „Мартенски музикални дни“ през март 2019 година със Симфония № 5 от Г. Малер.

Сподели:

Още новини от деня