Иван Христанов пред земеделци в Русенско: В следващия кабинет ще продължим да работим по жизненоважните въпроси за българските земеделци и животновъди, няма да отстъпим пред интересите на олигарсите

Иван Христанов пред земеделци в Русенско: В следващия кабинет ще продължим да работим по жизненоважните въпроси за българските земеделци и животновъди, няма да отстъпим пред интересите на олигарсите

„Три неща са ключови за развитието на българското земеделие – да увеличим финансирането, да спрем корупцията и да осигурим пазар. Това не са просто добри пожелания, а напълно възможни цели, които могат да бъдат постигнати. Началото бе поставено, само остава да довършим започнатото“, с тези думи Иван Христанов от „Продължаваме промяната“ се обърна земеделските производители от Русенско по време на провела се по-рано днес среща. Бившият заместник-министър на земеделието и храните обсъжда с тях повече от час и половина проблемите в бранша и какво можем да се направи за разрешаването им.

Докато бе част от министерството, той успя да проведе серия от знакови политики, като премахване на незаконния монопол на ГКПП Капитан Андреево и връщане на контрола на държавата върху качеството на вносните храни; удвояване на COVID-19 помощите за българските земеделци от 72 на 144 милиона лева; увеличаване на парите по Програмата за развитие на селските райони 2023-2027 от 1,65 милиарда евро на 3,51 милиарда евро; премахване на лобизма в разпределението на субсидиите; провеждане на хиляди проверки на земеделски и горски обекти с цел премахване на злоупотребите с държавни и европейски средства; изобличаване на схемите с инсинераторите и ваксините за животни и редица други действия, пресичащи интересите на мафията.

По време на срещата хората споделиха част от проблемите, с които се борят. Сред тях са липсата на работна ръка, затруднения достъп до финансиране и липсата на пазар „Ако шоково не инвестираме в малките ферми, в плодове, зеленчуци и ядки, то българското земеделие ще изчезне до 5 години”, категоричен бе Христанов. Той представи пред присъстващите производители и основните приоритети в управленската програма на „Продължаваме промяната“, свързани с подпомагането на производството на плодове и зеленчуци, животновъдството в двете направления – месно и млечно и поливното земеделие. „В следващия кабинет ще продължим да работим по жизненоважните въпроси за българските земеделци и животновъди. Няма да отстъпим пред интересите на олигарсите. Водещ приоритет за нас ще бъде защита на малките и средни стопанства.“, допълни още бившият заместник-министър на земеделието. Христанов обеща още регионален подход и изграждане на качествена основна и спомагателна инфраструктура в земеделските и селските региони. Не по-малко внимание ще бъде отделено и на биологичното производство и реализацията на биопродукти. „Ще утвърдим България като разпознаваема европейска сила в сектора. Ще приоритизираме и пчеларството“, сподели още бившият заместник-министър.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели: