Ива Митева

Ива Митева, ПП „Има такъв народ“: Трябва да намерим наистина съгласие помежду си и много ми се иска след тези избори това да се случи

Ива Митева

ПП „Има такъв народ“ откри предизборната си кампания за 48-о Народно събрание в Русе. В зала „Европа“ на Доходното здание бяха заместник – председателят й Тошко Йорданов, водачът на листата в 19-и МИР – Русе Ива Митева, Александър Александров, Павела Митова. Г-жа Митева отговори на въпроси относно кампанията в региона ни.

Г-жо Митева, каква е целта на ПП „Има такъв народ“ в Русе? Каква кампания очаквате на национално ниво?

Много ми се иска кампанията да е позитивна. Много ми се иска хората да видят, че желаем искрено да започнем да подобряваме техния начин на живот, защото това, което наблюдаваме в последната една година и въобще в последните години е, че и властта се оказа неефективна. Властта не успя да съхрани нито живота, нито здравето, нито спокойствието на хората. Това, което искат хората, е справедливост, искат сигурност, искат свобода, искат да живеят по – добре, искат по – лек живот, искат по – ниски данъци, естествено. Това, което за съжаление им се предлага, виждате и проблемите с това, което ни очаква през зимата – високите цени на всичко – и на горивата, и на медикаментите, не е добрият изход. Мисля, че политиците тук трябва да се осъзнаем всички и да намерим решението, защото трябва не само да говорим, а и да започнем да действаме. Имам чувството, че всички говорим, но не се разбираме. Трябва да намерим наистина съгласие помежду си и много ми се иска след тези избори това да се случи. Независимо кой е в Народното събрание, трябва да се намери съгласие. Не е казано, че трябва да говорим едно и също нещо и да правим едно и също нещо, но да гледаме поне в една и съща посока, защото мисля, че хората се измориха страшно много. Демокрацията се изхаби, демокрацията се измори, демокрацията се самоунищожава. Синонимът на демокрацията е вече хаос. Аз не желая това нещо.

Виждам, че Русе от един град на демокрацията, в който започват всички процеси през 90-те години, аз го виждам сив, посивял, повяхнал. Виждам, че населението намалява. Между другото, Русе е сред градовете с едно от най – големите намаления на населението – минус 23 %. Областта от 235 хиляди пада на 180 хиляди, което е много. Той се нарежда по намаление на населението сред Разград, Силистра, Велико Търново. На първо място са Добрич и Видин с минус 26 %. Изведнъж идва Русе с минус 23 %, град, който е на пето място в страната. Дали има такова население надолу и то град, който е бил най – добрият град, тук културно – историческият туризъм е бил най – много развит. чудя се на тези кандидати за народни представители, които са били вече народни представители от Русе и то много – много мандати как излизат пред хората. Виждам, че градът не върви напред, а като че ли или тъпче на едно място или върви по – назад. Струва ми се, че когато си народен представител от тук все нещо трябва да направиш за този град да се развива. Трябва да впрегнеш всичките си усилия, контакти и да се бориш за каузите на града. Аз не виждам това нещо да се случва тук, защото виждам, че екологичният ви проблем стои, който е от 90-те години, но той стои. За кризата с транспорта виждам, че нищо не се случва. Проблемът „Дунав мост“ си го има. Задръстванията си ги има. Проблемът с инфраструктурата си го има. В малкия и средния бизнес мисля, че трябва да бъдат налети много пари, за да дръпне нанякъде. Тоест, какво се случва в Русе?

А Вие защо решихте да бъдете водач на листата в Русе?

Аз реших да водя може би заради това предателство, което се случи. Може би заради това, защото смятам, че е борчески град и аз смятам, че мога да водя битки и мисля, че тази битка си заслужава. И съм с цялото съзнание, че както водих битки в този парламент и много неща успях да спра и много неща да се приемат благодарение на моите битки, мисля, че ако поема ангажимент в Русе, мога да се справя и бих могла да доведа обещанията си до финалната права.

А как ще обясните предизборния си клип с тримата самураи?

Може би трябва да попитате Тошко Йорданов за този клип. Този клип е плод на това, че младите хора търсят този вид презентация. Хора се измориха може би от обещания и от думи, от приказки… Виждате, че тези голи обещания не вършат никаква работа. Говорим си няколко кампании за борба с корупцията и ефективна съдебна реформа. Вие да я видяхте? Да, те са много важни неща, но като че ли това не „топли“ хората. За съжаление, проблемите са много по – големи и мисля, че тези въпроси отиват по на заден план. Корупцията, да, наистина е една епидемия. Наистина битката с нея трябва да продължава, но не по този начин, по който видяхме до момента. Аз съм за позитивна кампания.

Това, че предложихте президентска или полупрезидентска република, това бе да се съживят политическите партии да работят за хората, а не за себе си?

Абсолютно. Между другото, от Русе е избиран професор Борис Спасов, който е бил за референдумите и против Великото народно събрание. Смятам, че хората трябва повече да бъдат питани, защото това е демокрацията. Като че ли партиите повече се крием зад народа. Отиваме в парламента, крием се зад свободния мандат, но като че ли референдумът е форма, която може да помири свободата на депутатите с интереса на народа, но виждате, че се плашим от него, не искаме референдум, на искаме хората да бъдат питани, защото е много по – лесно да вземаме решения в интерес на партиите и това е много показателно с всички действия в парламента. Виждате, че всеки път се променя изборният закон, първоначално се променя популистки, обещавайки на хората нещо и след това, непосредствено преди изборите, се прави в угода на партиите. Това е всеки път и примерите са многобройни. Политическите партии промениха ли си финансирането? Не! Какво стана с наемите? Аз, между другото, съм правила изследване за наемите на имотите на всички партии и се оказа, че много партии не са си плащали наемите. Те са със задължения към държавата. Защо? Защо трябва да се опрощава задължението на партиите, а ако вие не си платите наема, ще бъдете изхвърлени. Има партии, които нямат право да ползват имоти. Тук явно е уплахът на администрацията, че те сега не са във властта, но утре могат да влязат в парламента и те да не ни го върнат. Значи аршинът, с който трябва да мерим, е еднакъв. Аз смятам, че стигнахме дотук, защото имаме поврати в политическата система. Аз смятам, че прекалено бързо дебатът е приключил във Великото народно събрание и може би, ако беше по – продължителен процесът, и имаше повече десни гласове в парламента, България нямаше да тръгне по този път. Това, което наблюдаваме първо в полската конституция и е било предлагано от Янаки Стоилов, и той е бил между другото много млад депутат тогава…Той е предлагал, когато се предложи кабинета, той да върви със състав, структура и програма. Къде е тази програма днес? В края на краищата впоследствие това отпада. Това същото го виждаме обаче в полската конституция, направена 7 години по – късно. Вкл. когато имате вот на недоверие. Правите вот, но отсреща давате алтернативата, за да знаете – гласувате против този, но знаете накъде тръгвате, а не просто смъквате някого от власт. Вкл. това, че парламентът трябва да работи до конституирането на следващия парламент, за да ги няма тези луфтове, за да я няма ситуацията в момента със служебен кабинет започват критиките.

Защо се получава така? В последните години служебните правителства управляват повече отколкото редовните…

Получава се, защото това е кризата на политическата класа. Защото политическият ….. е вече изчерпан. Защото, ако погледнете в Народното събрание, от 240 души, от управляващата коалиция ако вземем, нека да не вземаме от опозицията, защото те бяха много по – подготвени, дали имаше 10 човека, които имаха експертизата и знаеха какво се прави в парламента. Това, което видях в този парламент, е просто едно натискане на бутони. Както казваше Емил Димитров – Ревизоро: „Никога не съм получавал толкова висока заплата, за да бъда оператор на бутони“. Това е тъжно да не знаеш какво гласуваш, какво дебатираш в парламента и дебатите да се превръщат в едни караници, в едни скандали. Това не води към просперитет на държавата.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели: