почетен гражданин на Русе Ива Чавдарова

Ива Чавдарова и алпинистът Иван Томов станаха почетни граждани на Русе за 2020 г.

Церемония по връчване на званието „Почетен гражданин на Русе“ се състоя на празника на Русе – 6 май. С решение на Общинския съвет са удостоени дългогодишният директор на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ Ива Чавдаров и посмъртно алпинистът Иван Томов.
Председателят на Общински съвет в Русе Иво Пазарджиев и кметът на града Пенчо Милков връчиха званията на Ива Чавдарова и на родителите на алпиниста Иван Томов – Юрий и Валентина Томови.
Ива Чавдарова е отличена за цялостен принос в сферата на културата. Тя ръководи вече близо 30 години успешно „Мартенски музикални дни“ – един от най-старите и реномирани фестивали в България. Международният музикален форум е основан през 1961 г. и се организира от общината. Ежегодно събира на сцената си именити артисти от цял свят, място за изява е и на млади и талантливи музиканти. Под нейното ръководство „Мартенски музикални дни“ се превръща в един от най-успешните в програмно и художествено отношение фестивали за класическа музика.
„Приемам това отличие преди всичко като отговорност пред русенци и пред културната памет на Русе. Градът ни винаги е бил в центъра, в окото на българската култура“, каза Чавдарова.
35-годишният алпинист Иван Томов получава посмъртно званието за изключителни постижения и ярък принос в развитието на алпинизма. Той загина на 17 май миналата година на слизане от четвъртия по височина връх в света – Лхотце /8545 м/, който ден преди това изкачи без допълнителен кислород.
Томов се е занимавал активно с планинарство още през ученическите си години. Бил е член на туристическо дружество „Приста“, завършил е и курс за планински водачи. От 2005 г. се занимава с алпинизъм, като има множество изкачени върхове на Балканите, в Алпите, Кавказ, а след 2009 г. и в Памир, Каракорум и Хималаите. През юни 2013 г. Томов оцелява при терористичен акт в базовия лагер на Нанга Парбат (8126 м), Каракорум, Пакистан, при който смъртта си намират 11 алпинисти. По същото време той изнася багаж към Лагер 2 и това го спасява. Година по-късно, заедно с Боян Петров, покорява осемхилядника Броуд пик (8047 м). Това е и първият осемхилядник, изкачен от русенски алпинист.
Пенчо Милков и Иво Пазарджиев заявиха, че Иван Томов трябва да бъде пример за младите хора как да постигат целите и мечтите си.
„Иван обичаше много Русе и градът му отвърна със същата любов и с това признание. Той беше честен и упорит човек“, каза баща му Юрий Томов.

По-долу: Последното видео на Иван Томов от върха

Сподели:

Още новини от деня