кутии за гласуване избори 2023

Изборните секции в Русенска област са готови и запечатани

Всички 336 секционни избирателни комисии на територията на област Русе получиха необходимите бюлетини и изборни книжа за предстоящия утре предсрочен параламентарен вот, това стана ясно от проведен преди минути разговор между областния управител Анатоли Станев и председателя на Районната избирателна комисия /РИК/ Милена Хинкова. В 290 от секциите, които са с избиратели над 300 души, беше доставена и по една машина за гласуване. Там ще се гласува смесено – на хартиена бюлетина или машинно. Начинът за гласуване зависи от желанието на избирателя. Само хартиени бюлетини ще се използват в секциите с под 300 души, както и в подвижните и допълнителните секции. Само в 46 секции ще се гласува с хартиени бюлетини, като 12 от тях са допълнителните. Подвижните секции за хора с увреждания са по две в Русе и Ветово, както и по една в Бяла и Ценово. По една секция има в двете университетски болници „Канев“ и „Медика“, в ареста и в Центъра за психично здраве. Секции са разкрити и в многопрофилната болница „Юлия Вревска“ и в Държавната психиатрична болница в Бяла.

Секциите вече са запечатани и се намират под охрана на органите на реда. Началото на утрешния изборен ден е обявено за 7.00 ч., а краят за 20.00 ч. По изключение там, където има чакащи да гласуват, изборният ден може да бъде удължен с още час, т. е. до 21.00 ч.

Същевременно през утрешния ден от Областна администрация – Русе ще събират постоянно информация от общините в региона за избирателната активност и ще я подават към Районната избирателна комисия, ЦИК и администрацията на Министерски съвет. По предварителни данни на ГРАО общият брой на избирателите в региона e около 202 236, като най-много се намират в община Русе 144 440, а най-малко в Ценово 3574. Крайният брой на лицата, които имат право да гласуват утре, ще стане ясен по време на първата пресконференция. При необходимост в избирателните списъци утре могат да бъдат дописвани лица. Това се случва само при някое от следните три основания: отпаднало основание за заличаване, пропуснати лица в списъците или върнали се от чужбина, като те могат да гласуват по постоянния адрес. Необходимо е да се попълни декларация, че съответните лица не са гласували и няма да гласуват на друго място.

Сподели: