Известният русенски фотограф Явор Мичев бе удостоен с плакет на областния управител

Известният русенски фотограф Явор Мичев бе удостоен с плакет на областния управител

Известният русенски фотограф Явор Мичев бе удостоен с плакет на областния управител. Това стана по-рано днес по време на откриването на първата задгранична самостоятелна изложба на талантливия автор.

Най-високото отличие в сферата на културата, което може да бъде присъдено от ръководството на Областната администрация, бе лично връчено на Явор Мичев от Анатоли Станев. „Приносът ви за популяризирането на Русе и региона в страната и по света е изключително голям. Благодаря Ви за това, което правите. Оценявам високо работата Ви и гарантирам, че ще подкрепя всяка Ваша инициатива“, заяви Станев. „Необходимо е да работим все по-активно не само за икономическото, но и за културното сближаване на Русе и Гюргево. Вярвам, че предстоят още много подобни инициативи, които ще окажат своето положително въздействие за сближаването на двата народа. Днешното събитие е поредният мост към това“, допълни още областният управител и поясни, че през следващата година има планове за реализиране на нови съвместни изложби и арт-пърформанси.

Припомняме, че събитието се реализира по инициатива на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева в контекста на един от водещите ѝ приоритети, а именно насърчаването на трансграничното сътрудничество в сферата на културата. Инициативата стана възможна и благодарение на подкрепата на областния управител на Русе Анатоли Станев, както и на ръководството на Гюргевския окръжен съвет и тамошния музей. В рамките на следващия месец всеки ще може да разгледа вълнуващата експозиция, съдържаща близо 40 кадъра от Русе, Румъния и България. Тя ще се помещава в Окръжния музей „Теохари Антонеску“. Само в първите часове от откриването си експозицията събра десетки любители на фотографското изкуство. Тя включва също така абстрактни и репортажни кадри. Според посетителите кадрите са не само с чисто документална стойност, но са и изключително емоционални. Всичките снимки представляват въздушна фотография, като правилната композиция на кадър може да отнеме от ден до цели две години.

На откриването на изложбата присъстваха изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева, директорът на Русенската художествена галерия Елена Великова, заместник-председателят на Окръжния съвет Кристиян Анкулеску, администраторът на Общината в Гюргево Йонел Мускалу, както и представители на редица културни институции.

През годините снимки на Явор Мичев са участвали в над 50 фотоконкурса и салона в 23 страни, отличени са с повече от 50 награди. Той е носител и на международното звание артист на Международната федерация за фотографско изкуство /AFIAP/. Има зад гърба си 9 самостоятелни и 6 съвместни изложби. Удостоен е с награда „Русе“ в категория „Изобразително изкуство“ за 2020 г. от кмета Пенчо Милков, като стана първият фотограф, на който се присъжда подобна награда.

Сподели: