райони за планиране

Изготвени са 3 варианта за ново райониране на страната, които ще бъдат представени през март

Изготвени са 3 варианта за ново райониране на страната, които ще бъдат представени през март. Това съобщи в отговор на въпрос от народните представители от Коалиция за България“ в 19-и МИР – Русе Крум Зарков, Пенчо Милков и Георги Стоилов министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков днес. Тези варианти не са крайни.

В края на 2017 година в МРРБ са предприети действия във връзка с промяна териториалния обхват на шестте района за развитие. Това се наложи от необходимостта от по – устойчиви във времето райони на развитие. Целта е създаване на силни, трайни и жизнеспособни райони на основа на стратегически документи за развитие. По този повод в МРРБ е създадена междуведомствена работна група със задачата да разгледа и предложи варианти за нов териториален обхват на районите. Тя е приключила работа и е предложила минимум 3 варианта за ново райониране.

През януари Министерски съвет разгледа доклад, чрез който се позволи да се подложат на обществено обсъждане тези 3 предложени от групата варианти. До края на март ще бъде представено и обсъдено съдържанието им по време на заседание на Съвета за регионална политика към министъра на регионалното развитие и благоустройството. По този повод ще има и кръгла маса.

Сподели:

Още новини от деня