Продължават задръстванията на ГКПП Дунав мост

Изискването за задължителен отрицателен PCR-тест не забавя влизащите у нас през „Дунав мост“

Няма забавяне на влизащите у нас през ГКПП „Дунав мост“ при Русе заради изискването от днес на задължителен отрицателен PCR-тест. Това съобщиха от Гранична полиция.

България въведе от полунощ условието за отрицателен резултат от PCR-тест, което важи за всеки, влизащ на територията на страната, обясни Преслава Жекова – старши инспектор в отдел „Противоепидемичен контрол“ към Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Русе.

Тя е част от екипа на РЗИ, който дежури на граничния пункт.
Изследването трябва да е извършено до 72 часа преди влизането в страната. Изключение се прави за транзитно преминаващите, за шофьорите на автобуси и камиони.

Жекова каза още, че български граждани или такива, които са със статут за временно пребиваване в страната, ако нямат PCR-тест, биват поставяни под 10-дневна карантина. Това не важи за чужденците без изследване. Те трябва да имат отрицателен резултат от тест, ако искат да влязат у нас.

От Гранична полиция обясниха, че днес само гражданин на Украйна, който не е знаел за изискването, се е върнал обратно.

Мъж, пътуващ със свои близки от Англия към старозагарско село, обясни, че за PCR-тест е платил 70 паунда. Друг българин, идващ от Германия, каза, че изследването там е безплатно.

От Гранична полиция в Русе обясниха, че румънските власти им съдействат в контрола. Например, на пътуващите с международен влак за България им се обяснява още на жп гарата в Гюргево, че им е нужен отрицателен PCR-тест, за да влязат у нас.

Румънският граничен полицай Николае Емануел каза, че засега няма проблем при преминаването през граница на румънски граждани. Той обясни, че около 100 евро е цената на експресния PCR-тест в Румъния, а за обикновен се плаща между 20 и 40 евро.

сн. Архив

/Източник – БТА/

Сподели: