Изкачването на връх Хан Тенгри ще бъде представено в Русенския университет

Пламена и Григор от СК Монтис ще ни разкажат за трудното изкачване на връх Хан Тенгри. Това ще стане на 21 декември от 18.30 часа в Русенския университет.

Ще ни разкажат за тежките тренировки, ранните утрини, късните вечери на Витоша. За добрите приятели, взаимопомощта и подкрепата. За това какво е в екипа да бъдеш единствената жена и да крачиш наравно с мъжете. Един разказ за километри интензивни изкачвания. Още толкова извъртени с педалите на колелото. За свръзката, за партньора, за упоритостта и трудностите в разредения въздух.

Хан Тенгри е величествен пирамидален връх, вторият по височина в масива Тяншан, Централна Азия – на границата между Казахстан, Киргизстан и Китай. В превод името Хан Тенгри означава Повелител на небето. Другото име на върха на казахски – Кан Тау, се превежда като „кървав връх“, поради розовия мрамор, от който е изградена пирамидата на върха, която допълнително почервенява при залез слънце.

Върхът се намира в Централен Тяншан, на изток от езерото Исък Кул. Дълго време е бил смятан за най-високия връх в Тяншан, поради отличната му видимост от териториите на Киргизстан и Казахстан. Хан Тенгри е най-северно разположеният седемхилядник на планетата. Намира се на 16 км на север по въздушен път от най-високия тяншански връх Пик Победа (7439 м). Разкази за далечни планини и близки хора

Накрая Радослава Ненова ще ни припомни с няколко снимки за нашите обичани момчета Боян Петров и Иван Томов.

Събитието се организира от Копитото/Kopitoto и Спортен клуб Монтис със съдействие на Университетски спортен център и Университетски клуб по катерене и алпинизъм към Спортно туристическо и природозащитно дружество „Академик“ – Русе

Сподели:

Още новини от деня