Излекуван ням лебед е освободен в рибарниците на село Красен

Излекуван ням лебед е освободен в рибарниците на село Красен

Време за прочитане: < 1 мин.

Експерти на РИОСВ-Русе освободиха в природата тази седмица екземпляр от защитения вид ням лебед (Cignus olor), след  като му е оказана специализирана помощ в Центъра на рехабилитация и размножаване на редки видове (ЦРРРВ) в гр. Стара Загора.

Сигналът за намерена в безпомощно състояние птица е постъпил на 12 април, от местни жители на с. Красен (област Русе). Лебедът е намерен в центъра на селото. Организиран е своевременен транспорт, съвместно с ЦРРРВ-Стара Загора. В рамките на седмица, за защитената птица са положени необходимите ветеринарномедицински грижи. След възстановяването й, птицата е освободена в близост до района на сигнала, на подходящо за вида място – рибарниците край с. Красен. Към момента на акцията в района са забелязани и други екземпляри от същия вид.

РИОСВ-Русе напомня, че при намерен екземпляр в безпомощно състояние, е необходимо да се уведоми съответната регионална екоинспекция и да не се предприемат самостоятелни инициативи за спасяването и отглеждане на животните в домашна среда.

Сподели:

Още новини от деня