Изложбата"Река в преход" може да се види в Русе

Изложбата“Река в преход“ може да се види в Русе

На 14 май 2019 г. представители на Отдел “Държавен архив”- Русе присъстваха на експонирането на изложбата „Река в преход” в рамките на проекта „Дунавска културна платформа – креативните места на 21 век” по програмата за транснационално сътрудничество „Дунав”.

Млади артисти от четири дунавски държави представиха своите фотографии, инсталации, видеоарт, поезия, архиви и пърформънс, обединявайки разнородните визии на двадесет студенти относно скритото наследство около Дунав и съвременните трансформации на реката.

Младежите от група „Студио за развитие на дунавското творчество” представи своите отговори на въпроси, като „Какво е Дунав за мен?”, „Как реката повлиява териториите, през които преминава?” и т.н., използвайки мултидисциплинарен подход при визуализацията на експонираните документални изследвания и абстрактни импресии.

Проектът на арх. Ирина Христова и нейния екип „Кутии, пътуващи във времето” връща назад във времето, като всеки от изследваните обекти е представен от една архивна снимка и фотография на обекта в реално време. Така архивните снимки влизат в съюз със съвременните фотографии, направени по време на проучвателните пътувания.

Идеята на младите хора, които са необременени от стандартните туристически дестинации, е да начертаят нов културен маршрут по поречието на р. Дунав. Урбекс туризмът е посещение на малко популярни дестинации, изоставени места, най-често сгради. Дунавския регион изобилства от подобни сгради, които дори местните започват да забравят и много малко хора ги намират.

Младежите са наясно, че подобен род пътешествия няма да са интересни на масовия турист, но все повече групи от хора се интересуват от старото, от това с променена, дори с изцяло изличена функция. В международен план се оформя романтичния интерес към забравените старини, превръщащи се в руини, в които някога е имало живот.

След 25 май изложбата “ще отплава” към Нови Сад (Сърбия), ще продължи към Лудвигсбург (Германия) и ще бъде закотвена в Линц (Австрия) през есента. В изложбата са експонирани снимки от държавните архиви във Видин, Русе, Силистра и Ямбол

Сподели:

Още новини от деня