Изложбата „Глобалното измерение“ разказва за повече или по-малко познати евреи с български произход

Изложбата „Глобалното измерение“ разказва за повече или по-малко познати евреи с български произход. Експозицията ще бъде открита официално на 15 юни /петък/ в Русе, съобщиха от международно дружество „Елиас Канети“ в града. Освен българския им произход тези личности ги обединява и това, че изнасят по света най-доброто, което може да бъде свързано с името на България.
Веселина Антонова – част от екипа, подготвил изложбата, обясни, че ще бъдат подредени 18 табла със снимки. Фотосите ще представят 34 личности. Сред тях са роденият в Русе американски професор по генетика Самуил Рефетов – предложен за номинация за Нобелова награда,, световноизвестният писател-нобелист Елиас Канети, известният като създател на противозачатъчното хапче учен проф. Карл Джераси – предложен за номинация за Нобелова награда, драматургът Леон Даниел и художникът Андрей Даниел – баща и син, музикантът и композитор Милчо Левиев, поетесата Дора Габе.

„Подобно проучване се прави за първи път, поглеждайки към еврейската общност през призмата на реализираните интелектуалци“, каза Антонова.

Изложбата е част от проекта „България им даде от своята сила“. Предстои да бъде издаден и сборник с 34 биографични статии. Проектът се осъществява от международното дружество „Елиас Канети“ и е единственият от Русе, финансиран по линия на българското европредседателство.
/Източник – БТА/

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"