диалози между поколенията

Изложбата „Диалози между поколенията“ може да бъде разгледана до 28 май

Изложбата „Диалози между поколенията“ е част от събитията посветени на 90-годишнината от създаването на Художествена галерия – Русе и може да бъде разгледана до 28 май.

Експозицията „Диалози между поколенията“ е разделена на жанрове и теми, композирани чрез взаимодействието на произведения от различни поколения творци – от стари майстори до съвременни автори.

Портрет и автопортрет

„Всеки портрет, нарисуван с чувство, е всъщност портрет на художника, а не на модела.“ – Оскар Уайлд

Художниците рисуват свои близки, роднини, съвременници, показвайки тяхната емоционалност, духовност, човешки характер. Модел на Илия Петров е Божан Витанов – русенски общественик и меценат, един от основателите на галерията и дарител на някои от най-ценните произведения във фонда на институцията. Първият директор на русенската галерия Георги Чендов е нарисуван от значимия, но не толкова популярен художник Иван Табаков. Пленяващи със своята искреност и чистота са детските портрети „Митко“ на Ненко Балкански и „Светла“ и Николай Караджов.

Изложбата проследява и личните предпочитания на авторите към своите колеги, с които ги свързва приятелство и/или възхищение към тяхното изкуство. Експресивният образ на Кирил Станчев е създаден от Атанас Пацев през 1974 г. по време на самостоятелната му изложба в Русе. От 80-те години на 20 век са портретите на вглъбените в себе си Никола Терзиев – Желязото, Димитър Хинков и Виолета Радкова, нарисувани съответно от Николай Русчуклиев, Борис Василев и Роксандра Костова. Последна във времето, от 2014 г., е рисунката на Румен Жеков, увековечил върху белия лист своя приятел Кольо Карамфилов.

Автопортретът е специфичен жанр. С разнообразието на избрани пози, ракурси, среда, художниците Васил Стефанов – Чилито, Крум Иванов, Цвятко Цветков, Николай Русчуклиев, Володя Кенарев, Любен Зидаров и Никола Терзиев – Желязото отварят прозорец, който ни позволява да надникнем в техния личен свят.

Сподели: