Изложбата „Дизайн по Дунав“ показва идеи на съвременни творци в Русе

Изложбата „Дизайн по Дунав“ показва идеи на съвременни творци в Русе

Изложбата „Дизайн по Дунав“ показва как урбанистите сближават хората в България, Сърбия, Словакия, Унгария и Австрия с най-дългата река в ЕС. Тя разгръща теми като как се вписва Дунав в малките и големите градове по поречието, прекарват ли хората време там, какви дизайн решения отварят възможности за развлечение и туризъм на реката и как да опазим природата в града, разказват организаторите.

В Будапеща група ентусиасти отварят обществен плаж и няколко поколения граждани се къпят на обезопасен участък от реката. В София студенти в Университета по архитектура, строителство и геодезия планират маршрути, които обхващат природни резервати и археологически находища. В Словакия специален подслон позволява и през зимата да се наблюдава местната екосистема.

Идеите в изложбата варират от малки намеси, изпълнени с много ентусиазъм, до дългогодишни планове и фантастични предложения. Общото между всички е любовта към Дунав и мечтите за живот близо до водата. И във Виена, и в Будапеща, хората се къпят в Дунав. Навсякъде има места за отдих, събирания и фестивали.

Международната изложба може да се види на мястото на архитектурната инсталация „Реките на града – Русе“ на кея, под Вития мост. Тя е подготвена от фондация „Колективът“ и продължава дейностите им с младежи от професионалните гимназии в Русе. За втора поредна година по идеи на ученици беше построена архитектурна намеса на кея. Тази година изложбата „Дизайн по Дунав“ дава на младежите вдъхновение за следващия дизайн през лятото на 2023 г. Тогава те ще могат да приложат международните примери в своя град. Като част от мини фестивала „Дизайн по Дунав“ вече се състоя обучение за младежи по градоустройствени решения за сближаване на града с реката.

Фестивалната програма включва откриване на изложбата на 29 юли, след което посетителите могат да се насладят на акустичен рок и блус с китариста Радо Станчев, следван от диджей парти. На 30 юли, на мястото на изложбата ще има тематично парти „Groovy’s Finest – музикална разходка по Дунава“ с вдъхновение от Белград, Братислава, Будапеща и Виена. Следващата събота, 6 август, е третото и последно събитие към фестивалната програма – „дизайнерско парти“ с гост диджеи.

Сподели: