Изложбата "Изкуство от центъра" гостува в Русе

Изложбата „Изкуство от центъра“ гостува в Русе

На 16 април (вторник) от 18.00 ч. в Художествена галерия – Русе ще бъде открита изложба под надслов „Изкуство от центъра“. Тя  е резултат от кураторския проект на директора на галерията в Габрово, Евгени Недев, който ще представи експозицията.
През 2013 г. ХГ„Христо Цокев“ започва реализация на проект „Изкуство от центъра“, представляващ организирането на пътуваща изложба на художници от Габровска област. Участници в проекта са 30 автори от различни възрастови групи, използващи различни техники в живописта.

Подборът на художниците е извършен след направени консултации с преподавители от Факултета по изоразително изкуство при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и членове на СБХ – Габрово. Галерията е предоставила на всеки художник по две грундирани платна с размер 50/60 см, като на всеки участник е дадена възможност да избира сам стил и техника, най-близка до натюрела му. Размерът на платната не е избран случайно. През 2012 г. се навършиха 50 години от създаването на ХГ„Христо Цокев“, а 60 са картините участващи в изложбата.
Колекцията е гостувала в по-големите галерии в България и Румъния, както и в Българския културен институт в Будапеща.

Експозицията ще продължи до 30 април.

Сподели:

Още новини от деня