Изложбата "Луксът на XIX век" ще гостува в Троян

Изложбата „Луксът на XIX век“ ще гостува в Троян

Днес в Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян се открива изложбата „Луксът на XIX век“. Тя ще бъде представена от директора на Регионален исторически музей – Русе проф. Николай Ненов, който е и автор на концепцията. Изложбата включва част от експозицията „Дарени и спасени съкровища” на Регионален исторически музей – Бургас.

Увеличаващата се средна класа и силата на модните тенденции през XIX век извикват на живот фабрично производство на декоративни елементи от интериора – свещници, фигурки, съдове, мебели, скулптури. Широкият спектър от вкусове и качество поражда разнообразни форми и материали. Появяват се нови метални сплави, които заменят среброто и бронза. Това прави луксът и изкуството достъпни за широк слой граждани.

Експонатите в изложбата всъщност са стандартно производство, поръчват се по каталог.

Всекидневието се разгръща в четиринайсет теми – Пътешествия и сувенири, Времето у дома, Скулптура, Бронзът на бедните, Бронзови животни, Бюст, Интериор, Книги, Фотография, „Сребро“, Порцелан, Стъкло, Каталози със стоки. Експонират се часовници за камина, сервизи от кристал, порцелан и метал, свещници, огледала, кутии за бижута, подноси, скулптури. Представен е естетическия вкус на буржоазията в Европа.

„Луксът на XIX век“ показва всекидневни предмети, заловени при опит за нелегален трафик от Регионална митническа дирекция – Бургас през 1996 и 2000 година, които чрез мобилната изложба се вкарват в обмен, осмислят се и се превръщат в наследство.

Сподели:

Още новини от деня