Изложбата „От Виена и Константинопол. Етнография на града“ на Регионален исторически музей - Русе с награда

Изложбата „От Виена и Константинопол. Етнография на града“ на Регионален исторически музей – Русе с награда

Изложбата „От Виена и Константинопол. Етнография на града“ на Регионален исторически музей – Русе и Регионален етнографски музей – Пловдив бе удостоена с награда от Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа – ЮНЕСКО, София. Отличието бе връчено по време на церемонията за награждаване на участниците в конкурса за самостоятелна и съвместна мобилна изложба в рамките на тазгодишното издание на „Панаир на музейните изложби“ Русе 2018 г. Плакетът и грамотата бяха връчени от председателя на центъра д-р Ирена Тодорова. Наградата се дава за заслугите на творческите екипи на Регионален исторически музей – Русе и Регионален етнографски музей – Пловдив при реализацията на изложбата „От Виена и Константинопол. Етнография на града“. Автори на изложбата са проф. д-р Николай Ненов и доц. д-р Ангел Янков. Експозицията се реализира във връзка с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Регионален исторически музей – Русе и Регионален етнографски музей – Пловдив бяха удостоени с награда от Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа – ЮНЕСКО, София.

В рамките на Панаир на музейните изложби бяха връчени още няколко награди за самостоятелни и съвместни мобилни изложби на музеи от цялата страна. Концепциите бяха оценявани от жури в състав Екатерина Джумалиева, директор на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в Министерството на културата, доц. д-р Ирена Бокова, преподавател в Департамент „Антропология“ на Нов български университет и Таня Марева, директор на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян. Диплом и парична награда от Министерството на културата и Община Русе бяха присъдени на Националния военноисторически музей в категорията „Самостоятелна изложба“ за атрактивния и оригинален проект за мобилна изложба „Малкият човек в Голямата война“. В категорията „Съвместна изложба“ бяха отличени изложбите „Книжовното наследство на Добруджа през Възраждането“ на Регионален исторически музей – Добрич и Регионален исторически музей – Силистра и „Пътят: хроника на ямболския баскетбол 1924 – 2002“ на Регионален исторически музей – Ямбол. Отличие получи също Регионален исторически музей – Монтана. Грамота получи и музеят в Шумен за изложбата „Светлописците на Шумен края на XIX – средата на ХХ век“.

Конкурсът за съвместна и самостоятелна мобилна изложба се провежда за втори път. Организира се от Министерството на културата, Община Русе и Регионален исторически музей – Русе. Наградите се върчват на основание чл. 10 от Статут на Панаир на музейните изложби.

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"