Изложбата "Русенското начало на операта в България" ще бъде открита на 22 ноември

Изложбата „Русенското начало на операта в България“ ще бъде открита на 22 ноември

Изложбата „Русенското начало на операта в България“ ще бъде открита на 22 ноември от 18 часа в Държавна опера – Русе. Изложбата е с автор д-р на ист. науки Веселина Антонова. Тя обхваща историческия период от началото на 70-те години на ХIХ век до 50-те години на ХХ вeк и увлекателно разказва за ролята на Русе като един от най-големите средищни центрове на духовен обмен с европейските страни. Тя разкрива ролята на възрожденското читалище Зора“, създадено през 1866 година и на Музикално дружество „Лира“, основано през 1891 година. Те стимулират формирането на светската творческа личност и на музикална интелигенция в Русе.

Чрез експонирането на документи и писмени сведения, публиката попада в специфичната звукова среда,съчетаваща военната музика на местния османски гарнизон и народните веселия с произведенията, изпълнявани на прочутите русенски балове. Ставаме свидетели на първото докосване на русенци до оперното изкуство чрез гостуванията на италиански и руски оперни трупи, в чиито спектакли се включват и местни талантливи младежи.
Важен акцент е създаденото в началото на ХХ век общество от завърналите се в родината млади българи, завършили престижни университети.

Сред тях изпъкват личностите на Тодор Хаджиев (Прага), Венелин Ганев (Женева), Панайот Димитров – Отето (Париж), Никола Мушанов (Екс ан Прованс), Алексанъдр Йорганджиев (Букурещ),Вера Карамихайлова (Париж) и нейният съпруг Константин Михайлов-Стоян. Завладяни от магията на оперното изкуство, в своите срещи, разговори, коцерти и с личното си участие в дейността на русенското дружество „Лира“, всички те, след това, допринасят за основаването и на Софийската оперна дружба.

За първи път ще експонираме снимки и афиши от първите оперни спектакли (1919, 1935), на първите хорови и оркестрови формации, на детски оперетки (1914), пограми от концерти на известни изпълнители и много други.

Създадената музикална среда от поколения музикални педагози и концертиращи артисти, намира своето щастливо удовлетворение в основането на дълго мечтания от русенци оперен театър. Това се случва на 27 ноември 1949 година с премиерата на операта „Травиата“ от Джузепе Верди.

Изложбата е финансирана по Програма „Култура“ на Община Русе – Малки творчески творчески проекти в областта на изкуството и културата и се осъществява с помощта на архива на БАН и на Държавна агенция „Архиви“.

Сподели:

Още новини от деня