Изложбата „Светите Братя Кирил и Методий – Всесловенски просветители“ гостува в РИМ - Русе

Изложбата „Светите Братя Кирил и Методий – Всесловенски просветители“ гостува в РИМ – Русе

По повод днешния празник на Светите братя Кирил и Методий, в сградата на Историческия музей може да бъде видяна филателната изложба „Светите Братя Кирил и Методий – Всесловенски просветители“. Експозицията е дело на Музея на македонската борба в Скопие и беше открита официално в края на месец април от директора на македонския музей д-р Бранислав Светозаревич.

Изложбата се фокусира върху делото на Светите братя Кирил и Методий, създаването и разпространението на славянската писменост. Експозицията проследява приноса на двамата равноапостоли за развитието на славянската и европейската култури, дейността на техните последователи и начина, по който са почитани в различните страни.

Експозицията съдържа повече от 80 бр. материали – марки, пощенски картички, първодневни пликове и блокове, издадени през последните сто години в различни държави, част от които вече не съществуват – България, Македония, Сърбия, Русия, Хърватия, Чехия, Полша, Словакия Украйна, Гърция, Ватикан, СССР, Югославия и Чехословакия. Освен образите и юбилеите, свързани с Кирил и Методий, показаните филателни и материали проследяват развитието на тяхното наследство – съвременните азбуки, университети, национални библиотеки, научни конгреси, изложби, монументални паметници и различни институции, които носят техните имена или са посветени на тях.

Д-р Бранислав Светозаревич се занимава с филателия от 47 години. Разполага с голям брой материали, с които е реализирал над 23 самостоятелни изложби в Македония и съседни на нея държави. В периода 1993 – 2003 г. е председател на Колекционерското дружество „Менада“ в Тетово и заместник-председател на Филателисткия съюз на Македония.

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"