Изложбата "Светът на българския воин" ще бъде открита утре в РИМ - Русе

Изложбата „Светът на българския воин“ ще бъде открита утре в РИМ – Русе

Изложбата „Светът на българския воин“ ще бъде открита утре от 18 часа в Регионалния исторически музей – Русе. Автор на изложбата „Светът на българския воин“ е Димитър Димитров, дългогодишен журналист в Би Би Си – Лондон.

Експозицията представя снимки, материали и отзиви от западни медии – още от 19 век илюстровани списания и вестници представят чрез образи световната динамика.

Илюстрация на Шипченските боеве, публикувана през септември 1877 в Le Monde Illustrе, е пример за това, колко подробно събитията, свързани с българите и новосъздадената българска държава, са били следени от водещи световни издания във Франция, Англия, Германия, Италия, Америка и други страни. Българската победа в Сръбско–българската война още повече засилва интереса и множество военни специалисти от Европа посещават България, за да проучат Българската войска и публикуват книги на тази тема. След Първата балканска война интересът става толкова голям, че в Британското армейско училище се четат лекции за поуките от обучението и тактиката на българската войска, а френският художник Жорж Скот издава книга-албум със свои рисунки и скици от фронта и от „Българският Одрин“.

Изложбата показва множество рисунки, картини, снимки и текстове на оригиналните езици с превода им на български, хронологично от времето на Кримската война, когато рисунка на две български момчета (станали по-късно офицери), спасени от английски войници, се появява в седмично списание – до Втората световна война. Между двете световни войни се правят редица хвалебствени репортажи в западните издания за Българската трудова повинност.

Експозицията представя и отразяването на „българското въстание“ от 1903. Има и тематични пана като „Българският воин – джентълмен“ и „Жертвоготовност за България“. Показани са и забавленията на българските воини.

Изложбата се базира на книгите от поредицата Светът за българския воин, както и на книгата Светът за македонските българи.

Сподели: