Изложба за историята на БНТ е подредена в РИМ - Русе

Изложба за историята на БНТ е подредена в РИМ – Русе

На 16-и октомври, сряда, от 13.00 ч. в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей ще бъде открита изложбата „Хората и техниката в телевизията – от филмовата лента, през рулоните до дигиталната памет“.  Експозицията е съвместна инициатива на Регионалния телевизионен център в Русе и Регионалния исторически музей и е по повод 60 години Българска национална телевизия.

Експозицията проследява развитието на техническите средства за създаването на телевизионна продукция от началото на излъчването на сигнал през 1972-а година в Русе. Показани са различните етапи на усъвършенстване на телевизионните камери и звукозаписни устройства, подвижните и репортажните телевизионни станции, пултовете за излъчване на готовата продукция. Експозицията представя също и съвременните носители на образи и картини.

В изложбата са включени уникални експонати от зараждането на телевизионното излъчване в Русе, сред които студийни камери „Бош“  и „Томсън“, магнетофон и тонколона „Награ“, звукова маса „Тесла“, видеомикшери и конвертор PAL Secam. В средата на 20-и век по политически причини – в Източна Европа е внедрена френската система за цветна телевизия SECAM. Тъй като за нея почти не се произвеждала студийна апаратура, дълго време видеосигналите в регионалните телевизионни центрове са били по системата PAL и са се преобразували в SECAM, преди да влязат в предавателя.

Изложбата „Хората и техниката в телевизията – от филмовата лента, през рулоните до дигиталната памет“ ще остане в русенския музей до края на годината.

Сподели:

Още новини от деня