Изложба за събитията по обявяването на Независимостта

Изложба за събитията по обявяването на Независимостта

Спомените на Александър Малинов, Никола Мушанов, Михаил Сарафов, Иван Салабашев, Григор Начович и Константин Хаджикалчов за обявяването на Независимостта на България са малка част от изложба, организирана от областния управител на Русе Анатоли Станев и директора на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова. Експозицията бе открита по-рано днес и ще може да бъде разгледана до средата на октомври. Изложбата представя близо 60 документа, посветени на 114-ата годишнина от Независимостта на България. Сред тях са снимка на Фердинанд І с Мария Луиза в периода от около 1891 година и пощенска картичка, издание на Д. Вареано & Со – Русе. Последната съдържа послание за честита нова година, но не може да се каже кога точно е издадена. Знае се, че е изпратена от Разград през 1912-а. Няма как да бъде пропуснат и брой 208 на Държавен вестник от 22-и септември 1908-а, в който е официално обявен Манифеста за Независимостта. Вниманието на посетителите бе привлечено и от книга за Георги Шагунов, който е автор на текста и композитор на единствения химн за Независимостта, създаден в България. Интересен факт е, че химнът е създаден по собственоръчно написани думи – веднага след получаване на телеграма за провъзгласяването на Царство България.

Освен непредставяни до момента документи и снимки, експозицията показва и съвременни исторически изследвания. Още за откриването на изложбата дойдоха десетки русенци, сред които много ученици и млади хора. „Аз и екипът ми ще продължим да работим за реализирането на повече подобни събития, които преди всичко да са от полза за младите хора в региона и за всеки, който иска да се обогати душевно“, заяви Станев.

На събитието присъства и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

Припомняме, че за България освобождаването от оковите на Берлинския договор става възможно през 1908-а. Правителството на демократите преценява, че решителният момент е настъпил. Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново. Княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Страната де юре става суверенна и се издига в царство. С провъзгласяването на Независимостта българската държава се изравнява със своите съседи – Румъния и Сърбия. Извоюва и значителна преднина в усилията за равноправно третиране в международните отношения. Укрепват се позициите на монархическия институт. Провъзгласяването и признаването на независимостта на България е акт с прогресивно историческо значение за развитието на България.

Сподели: