Изложба за Търновската конституция ще гостува в Русе

Изложба за Търновската конституция ще гостува в Русе

Областният управител Галин Григоров се срещна с началника на отдел „Държавни архиви“ в Русе Стефка Маринова.

Поводът беше подготовката на предстояща изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание приело Търновската конституция и възстановило България като самостоятелна държава на картата на Европа.

Експозицията ще включва 40 пана с висока резолюция, които ще останат в града в периода от 19-ти до 26-ти февруари, като веднага след това заминават за Разград.

Изложбата, която ще се осъществи във фоайето на Доходното здание, ще представи моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.

Идеята е по този начин да бъде изразен респекта и подкрепата на институциите към принципите и целите, заложени от Учредителното събрание в изграждането на модерна, демократична и правова държава, обявена с приетата на 16 април 1879 година Търновска конституция.

Събитието се осъществява съвместно от Народното събрание на Република България, Областна администрация Русе и Държавна агенция „Архиви“, както и с подкрепата на Община Русе.

Предвидено е всички областни градове да се включат в инициативата.

Сподели:

Още новини от деня