Изложба на библейска тематика подреди русенският художник Десислав Гечев

Изложба на библейска тематика подреди русенският художник Десислав Гечев

Експозиция с 34 графични и живописни творби подреди в галерията на „Борисова“ 6 русенският художник Десислав Гечев. Почти всички от тях са на библейска тематика. 29 са графиките, изпълнени с техниката на офорта, сухата игла, мецотинто, акватинта и мек лак, а 5 от картините са живопис.

Изложбата бе открита от началника на РУО-Русе д-р Росица Георгиева, която отбеляза, че силата на Десислав Гечев, когато се обръща към религиозната тематика, е най-вече в това, че той не илюстрира Свещеното Писание, възпроизвеждайки едно или друго събитие. „Във всяка от работите му човек може да открие страховете, тъмните страсти, крехката безпомощност на човека пред изкушенията, пред които всеки се е изправял в различни моменти от живота си. Заедно с това от творбите на художника звучат и предупреждения, напомняния, мъдри и изстрадани послания, които авторът по деликатен начин отправя към хората“, подчерта в словото си д-р Георгиева.

На откриването на изложбата присъства и зам.-кмета по екология и зелена градска среда Никола Лазаров. „Всяка една от творбите е не само проява на таланта на Десислав Гечев, но и на вътрешната му светлина и дълбока връзка с библейските истории и тяхната символика. С техническо майсторство и изключително въображение той пресъздава библейските теми по начин, който не само вълнува, но и провокира съзнанието на обществото. Искрено вярвам, че това изкуство има силата да вдъхнови и промени света около нас“, заяви в обръщението си Никола Лазаров.

„Във всяка една от картините съм искал да покажа по мой начин как усещам библейските теми. В някои от тях е възможно да бъде доловен сюрреалистичен заряд, като персонажите са натоварени с определена символика, чрез която отправям своето послание. А то е, че Бог е реален, жив и помага на тия, които го търсят“, сподели художникът.

По-рано през деня изложбата бе посетена и от кмета Пенчо Милков и председателя на Общинския съвет акад. Христо Белоев.

Десислав Гечев е завършил ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” със специалност Педагогика на изобразителното изкуство и е специализирал графика. Участва от 1998 г. в над 50 международни изложби на графиката в Китай, Испания, Италия, Турция, Сърбия, Македония, Египет, Гърция, Полша, Белгия и Литва. Има редица награди от международни изложби, конкурси, биеналета и научни конференции. Той е преподавател в Русенския университет в катедра „Промишлен дизайн“ от 2012 г.

Сподели: