Изложба на Константин Станимиров е подредена в Мол Русе

Изложба на Константин Станимиров е подредена в Мол Русе

Време за прочитане: 2 мин.

„Не спирайте да търсите красотата около нас и ежедневно преоткривайте смисъла на съществуването! Поставяйте си все така високи цели, покорявайте нови върхове и не спирайте да мечтаете!

Радостен съм, че благодарение на хора като Вас в трудни за обществото моменти изкуството продължава да живее! Уверен съм, че ще направите всичко по силите си за културното развитие на Русе и региона! Дерзайте! Бъдете смел и преодолявайте всяко препятствие с лекота!“, това се казва във връчения поздравителен адрес от името на областния управител на Константин Станимиров. Поводът е откриването на първата самостоятелна изложба на любителя-фотограф, който по образование е юрист. Изложбата е съставена от 12 фотографии на птици от дивата природа, като част от тях са заснети на територията на русенския военен завод „Дунaрит“, където самият той работи като юридически съветник.

„Целта ми е да правя по-добри фотографии, а чрез изложбата искам да споделя с хората това, което виждам. Не на всекиго се отдава възможността да разгледа птиците отблизо, а когато птицата е заснета и разпечатана на такъв формат нейното възприемане е съвсем различно. Обичам да прекарвам повече време сред природата.“, каза от своя страна Константин Станимиров. Признава, че любовта към изкуството е наследил баща си – Евгени Станимиров, когото русенци познават от множеството му изложби – най-вече в сферата на сценичната фотография. Даже фотоапаратът, с който са направени снимките е на баща му.

Изложбата, която ще остане до 9 декември в Мол-Русе, включва снимки на птици от цялата страна. В кадър е хванат и белоглав лешояд, за който преди 50 години в страната се е считало, че е изчезнал, но благодарение на природозащитни организации неговата популация е възстановена на няколко места в България. Към 2007 година се счита, че е имало около 30 – 35 гнездящи двойки.

„Не е толкова съществено кой вид птица е рядка, а при кои от тях има тенденция за намаляване.“, добавя още Константин Станимиров.

Сподели:

Още новини от деня