Изложба на ОУ „Отец Паисий“-Русе гостува във фоайето на екоинспекцията

Изложба на ОУ „Отец Паисий“-Русе гостува във фоайето на екоинспекцията

Гостуваща изложба „Да превърнем отпадъците в изкуство“ е подредена във фоайето на РИОСВ-Русе. Тя се състои от предмети и географски карти, изработени от  възпитаници на ОУ „Отец Паисий“-Русе от отпадъчни и природни материали. Учениците са организирани от г-жа Румяна Радева- учител по Изобразително изкуство и г-жа Йонка Генчева-Нечева – учител по География.  Съвместната инициатива се посвещава на Световния ден на околната среда – 5 юни 2023 г. 

За изработването на предметите е приложена концепцията Ъпсайклинг (upcycling), т.е повторното използване на материалите, която става все по-разпространена. Много от нас имат различни аргументи – пестеливост, придаване на уникалност на вещите и не на последно място – опазване на околната среда. Според общоприетата дефиниция ъпсайклинг е процес на превръщане на излишни или овехтели материали в нови, с по-добро качество и отношение към околната среда. Докато рециклирането е процес, при който ненужните вещи се преработват, за да могат да бъдат използвани отново, ъпсайклингът може да се сравни с усъвършенстване или вдъхване на нов живот.

„Да превърнем отпадъците в изкуство“ е втората поред гостуваща изложба на ОУ „Отец Паисий“. Училището има 156 годишна история с богати традиции и постижения. Богатство му са талантливите ученици с изявени способности в областта на математиката, изобразително изкуство, английски език, информационни технологии и спорта.

Сподели: