Изложба, посветена на живота и делото на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по времето, когато той беше действащ русенски митрополит, бе открита днес

Изложба, посветена на живота и делото на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по времето, когато той беше действащ русенски митрополит, бе открита днес

Изложба, посветена на живота и делото на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по времето, когато той беше действащ русенски митрополит, бе открита днес в Русенската художествена галерия. Инициативата е по предложение на заместник областния управител Георги Георгиев, който също присъства на събитието. „Със загубата на духовния ни пастир, ние загубихме живия пример за доброта, мъдрост, благост и всеопрощение. Притеснително е, че в този миг, когато хората сме толкова разделяни и противопоставяни, се прощаваме с човека, който никога не е посочил някого за свой противник. Той винаги е търсил и затова е намирал доброто, което всеки носи, независимо от това колко различно мислим. Най-много ще ни липсва именно тази негова тактичност и майсторство да сплотява хората, да ги събира, без да приема обединението за компромис“, каза Георгиев в обръщението си към присъстващите. Той посочи, че патриархът е бил действително свят човек и най-ценния урок, на който се е опитал да ни научи, е да бъдем заедно независимо от предизвикателствата, пред които сме изправени. „Русенци трябва да се гордеят, че близо две десетилетия в нашия град е живял и служил на Бога човек като дядо Неофит“, допълни още заместник областният управител.

Сред гостите на инициативата бяха още кметът на Община Русе Пенчо Милков, председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев, директорът на Историческия музей в Бяла д-р Иво Жейнов, доц. д-р Йордан Дойчинов от Русенския университет „Ангел Кънчев“, началникът на Районното управление – Две могили при ОДМВР – Русе главен инспектор Петър Ванев, представители на местната и държавната власт, както и редица граждани.

„Притихнали ние трябва да използваме тези мигове, в които го изпращаме, за да се замислим, че трябва да бъдем заедно и да разберем, че вярата дава тази духовна сила на личността да прави подвизи, от каквито обществото сега има нужда“, каза от своя страна кметът Милков и посочи, че дядо Неофит трябва да продължи да ни служи за пример.

Председателят на Общинския съвет академик Белоев сподели, че се радва, че е имал възможността да познава Негово Светейшество, като го определи като велик човек. „След всяка среща аз съм излизал духовно обогатен, променен. Неговият живот е един пример. В наш ще живеят неговото дело, поуки и напътствия, които той ни е дал. Трябва да се гордеем, че такъв човек е бил дълго време в Русе“, допълни академик Белоев.

Директорът на Русенската художествена галерия Елена Великова припомни някои цитати на дядо Неофит и отбеляза значението на добротворството и вярата.

По време на събитието беше запазено и едноминутно мълчание.

Експозицията ще може да се разгледа до вторник /19 март/ в Русенската художествена галерия на ул. „Борисова“ 39. Инициативата се реализира от Областна администрация – Русе, Държавен архив – Русе и Художествена галерия – Русе. Тя се осъществява и с подкрепата на доц. д-р Йордан Дойчинов от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Изложбата, която е разположена в рамките на пространството на съществуващата от 2004 г. и получила лично благословия от дядо Неофит експозиция „Иконата преди и сега“, включва близо 20 снимки и документи от фонда на Държавния архив в града. Сред тях могат да се видят снимки от избора на дядо Неофит за митрополит на Доростолска и Червенска епархия през далечната 1994 г., снимки от различни официални празници, на които той е присъствал, както и редица документи. Има и писма по църковни въпроси, както и интересни поздравителни картички по случай някои от най-големите християнски празници – като Великден и Рождество Христово. Особено впечатление правят снимка от първото служение на дядо Неофит в катедралния храм „Св. Троица“, снимка от честването на 100-годишнината от изграждането на Паметника на свободата, както и редица фотографии от срещи с общественици от страната и Европа, а също и картички с лика на тогавашния митрополит. В експозицията не липсват поздравителни писма от бивши областни управители и статии, публикувани във в. „Утро“.

Сподели: