Изложба по повод 70 години дипломатически отношения между България и Китай ще бъде открита в Русенския университет

На 31 октомври от 9,30 часа в централното фоайе на Русенския университет ще бъде открита изложбата „70 години дипломатически отношения между България и Китайската народна република“. Изложбата е любезно предоставена от Посолството на КНР в България и е част от инициативите на Учебна зала „Конфуций“ при Русенския университет. 

            Експозицията проследява по-важни моменти от развитието на дипломатическите отношения между България и Китай през изминалите 70 години. Освен в централното фоайе на Ректората, част от материалите на изложбата са експонирани в топлата връзка към Учебен корпус 2.

            Русенският университет е сред малкото висши училища в България, извели партньорството с китайски университети като един от приоритетите в Стратегията за интернационализация на университета.

            Обучение на студенти по китайски език се осъществява от 2014 г., а от 2016 г. в университета функционира Учебна зала „Конфуций“, която организира курсове по китайски за членове на академичната общност и за граждани, както и много събития за популяризиране на китайския език и култура

            През 2017 г. Русенският университет се присъедини към инициативата 16+1 на страните от Източна Европа и Китай за диалог в сферата на висшето образование.

            През 2018 г. беше подписан договор между Русенския университет и Шанхайския политехнически университет за обучение с двойна диплома по компютърни системи и технологии, като предстоят подобни споразумения и с други китайски университети.

            Курсовете по китайски език за учебната 2019/2020 година започват на 4-и ноември в Зала „Конфуций“, а петото издание на станалия традиционен Фестивал на китайската култура ще се проведе на 25 ноември в Канев център.

Сподели:

Още новини от деня