Изложба „Сръчните ръце на българката“ беше открита в Русенската библиотека

Изложба „Сръчните ръце на българката“ беше открита в Русенската библиотека

Изложба „Сръчните ръце на българката“ беше открита в Русенската библиотека. Експозицията представя близо 100 експоната: гоблени, плетива, ръкоделия, сувенири, създадени с много любов и талант от сръчните ръце на 26 представители на единадесет клуба към Съюза на пенсионерите в Русе. Оригиналните изделия разкриват творческите умения и въображението на русенки при изработването им чрез различни приложни техники.

В народното изкуство самобитният творец е вложил своя светоглед, материализирал е своите чувства, идеи, мечти, очаквания за нещо добро и красиво в живота. В него са събрани богатият народен дух, прозорливостта в бъдните дни, вярата в доброто, надеждата в утрешния ден. Народното изкуство е съвременният посланик на древната култура на предците ни, достигнала до нас през вековете до днес като един от най-съхранените извори на българщината.

Израз на тази съхранена и предавана от поколение на поколение самобитна българска култура е и изложбата „Сръчните ръце на българката“, събрала красотата на багрите, удивителното майсторство и нестихващото вдъхновение на българката.

Специален поздрав към всички присъстващи по време на откриването на експозицията беше изпълнението на ученици от танцов състав „Дъга“ при Основно училище „Васил Априлов“ в Русе с треньор Деница Филева.

Изложбата беше организирана по инициатива на Общинския съвет на „Съюз на пенсионерите 2004″ – Русе.

Сподели:

Още новини от деня