Земетресение от 5.1 по скалата на Рихтер бе усетено в Гюргево тази нощ

Изложба с български народни носии ще бъде открита в румънския град Гюргево

Дългогодишната педагожка и общественичка от Тутракан Клина Михайлова ще представи изложба с български народни носии в румънския град Гюргево. Това съобщи тя за БТА. Експозицията съдържа 20 носии. Тя може да бъде видяна в местния Дом на пенсионера в периода от 21 до 24 май. 

Всички експонати ще са от личната колекция на Михайлова, а някои от тях са на повече от 140 години. Това е петата изложба, която тя организира в северната ни съседка. Преди това е показвала традиционни български облекла в градовете Букурещ, Кълъраш, Кирнодж и Бранещи.

Калина Михайлова има една от най-големите колекции с народни носии в България. Експонатите са събирани в продължение на десетилетия, част от тях са показвани в музеите в Русе, Ботевград, Търговище и Каварна. През 2015 г. тя представи ревю на български народни носии в Европейския парламент.

През 2018 г. Михайлова, тогава кмет на село Шуменци, отбеляза българското председателство на Съвета на ЕС, като всеки понеделник ходеше на работа с различна народна носия.

Сподели: