Изложба „Цветовете на руската душа” ще бъде открита в Русе

Време за прочитане: < 1 мин.

Изложба „Цветовете на руската душа” ще бъде открита в 17 часа на 13 декември в Галерия „Библиотека” на РБ „Любен Каравелов“.

Регионална библиотека „Любен Каравелов” и Генералното консулство на Руската федерация в Русе са инициатори в навечерието на Коледа на интересна и приятна за ценителите на изобразителното експозиция. Изложбата „Цветове на руската душа” ( Краски руской души) ще покаже на русенската публика част от творчеството на две художнички- Анна Варганова и Ирина Суханова, които пресъздават в платната си търсенията на съвременната жена в 21-ви век. И всичко това чрез изразните средства на художеството, интерпретирано през погледа на руската душевност и модерните послания на европейска България, която за двете художнички се превръща във втора родина.
Анотация:

Анна Варганова е родена в Москва. При едно посещение в Каварна тя се влюбва в българската природата и решава, че това е нейното място за творчество и вдъхновение. Маслените й платна са запечатали красотата и неповторимия чар на българското море и гостоприемството на хората. Импресионистичните й картини се характеризират с видими движения на четката, отворена композиция и ударение върху точното изобразяване на светлината в различните и състояния. Със своеобразен почерк и рисунък авторката търси да «улови» есенцията на предмета, а не неговите детайли.

Ирина Суханова е родена в далечния сибирски град Иркутск. От известно време тя е приела Русе за свой дом. Програмист по образование, с творческа душа, Суханова търси изява в разнообразни хобита. Ирина шие, бродира и плете, а малко след като идва да живее в Русе- започва да рисува, като авторката признава, че художеството я увлича все по-трайно. Родният й град Иркутск се намира до езерото Байкал, най-дълбокото, затворено водно пространство в света. В нейните картини, след любимите й сюжети са много интересни и нестандартно пресъздадени пейзажи именно от мистичните брегове на Байкал.

Сподели:

Още новини от деня