Измаилският държавен хуманитарен университет и Русенският университет подписаха рамков договор за сътрудничество

Измаилският държавен хуманитарен университет и Русенският университет подписаха рамков договор за сътрудничество

Днес в Русенския университет на посещение бяха проф. Ярослав Кичук – ректор на Измаислки държавен хуманитарен университет, град Измаил, Украйна,  Никола Караиванов – почетен председател на „Българска асоциация за изследване и развитие“ и Никола Драганов програмен директор „Енергетика, икономика и околна среда“ в  „Българска асоциация за изследване и развитие“.

Ректорът чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев  представи пред гостите историята, структурата и международните постижения на русенското висше училище. Той сподели, че Русенският университет поддържа контакти с повече от 15 университета в Украйна. „Договорът с Измаилския държавен хуманитарен университет, който е разположен на брега на река Дунав в град Измаил, дава перспективи за разширяване на контактите и възможностите за сътрудничество в дунавския регион“, отбеляза проф. Белоев.

Проф. Ярослав Кичук представи Измаилския държавен хуманитарен университет като единствения държавен университет на територията на Измаил. Във факултетите на университета, които са четири на брой,  се преподава български език, има и специалност   „Българска филология“. Българският език се преподава и в неделни училища, както и в курсове за повишаване на квалификацията, добави проф. Кичук.

В края на срещата двамата ректори подписаха рамков договор за сътрудничество, а първа дейност от неговото изпълнение ще бъде участие в Научната конференция на Русенския университет през месец октомври.

Посещението завърши със запознаване с материалната база на Русенския университет.

Сподели:

Още новини от деня