Измеренията на патриотизма – в новата книга на Искрен Веселинов

Измеренията на патриотизма – в новата книга на Искрен Веселинов

Преди дни излезе от печат новата книга на заместник-председателя на ВМРО и народен представител от парламентарната група на коалиция „Обединени патриоти“ в 19-и МИР – Русе Искрен Веселинов. „Защо съм патриот“ с подзаглавие „Национализъм за лечение на обществото“, издадена от ИК „Ахат“, вече е на книжния пазар.

Книгата е посветена на единствената идеология, която някога ме е вълнувала – патриотизма. Благодаря на всички, без които книгата нямаше да я има: на професорите Никола Алтънков, Пламен Павлов и Владо Чуков за ценните съвети и рецензиите, на Тодор Кондаков за редакторската намеса, на Данчо Дойчинов за прекрасната корица и на издателя ми Валери Чакалов. Благодаря им, споделя авторът.

Искрен Веселинов е от Русе, патриот по убеждение и политик, чиято работа е свързана изключително с борбата с демографската криза, преодоляването на икономическия дисбаланс между Северна и Южна България. По образование той е строителен инженер, завършил и е право. В 44-ото Народно събрание е председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и член на Комисията по енергетика. Депутат е втори мандат, избран от Русе.

Стоян Комитски от клуб „Традиционер” – Русе, споделя за новата книга на Искрен Веселинов:

✅ В нея задълбочено и обстойно се разглеждат измеренията на понятията за национализъм и фашизъм, противопоставени са сблъсъците на идейните течения на двете доктрини – национализъм и фашизъм, както и бинарния противовес – социализъм/национализъм“. От тези противопоставяния, авторът „намира угоден случай“ и много умело извежда понятието за „червени националисти“. Ето как: „И социализмът, и национализмът са състояния на духа, като едното по принцип отрича другото. Всяко „изключение“ се дължи обикновено на непознаването на двете идеологии и приемане атрибутите на „осакатения“ нашенски социализъм за негова същност.

✅ Такъв атрибут беше и самата държавност, и чувството за държавност, които и „реалният“, и „развитият“ социализъм запазиха въпреки тяхната несъвместимост с комунистическата идея. Противопоставянето на държавната традиция на приповдигнатия космополитизъм и чуждопоклонничеството, доведено до самоунижение от новородената „демократична и либерална“ опозиция у нас, създаде т. нар. „червени“ националисти. 
В коректен тон за политикосоциалната и икономическата обстановка у нас Искрен Веселинов развива и тезиса „Отвъд либералната идея и политическата коректност“, където той подчертава: „Всичко това е насочено към превръщането на човечеството в сива, еднородна, аморфна, нереволюционна и предсказуема маса от хора.

✅ Човекът трябва да бъде лишен от историческото си измерение, за да остане чужд на абстрактните цели, като свободата например, да си остане земен производител – винтче от механизма на голямата корпорация. Дали в парадигмата на либералната утопия бъдещото човечество ще има единно правителство, или ще се установи идеалната безлика власт на икономиката, не е ясно. Ясно е обаче, че тя води западното общество към един рационален ад, в който няма нищо човешко, и че силите, които го насочват, се стремят да унищожат всяка алтернатива, а единствената силна алтернатива беше и си остава национализмът/патриотизмът, който впрочем вече дава толкова необходимия отпор на либералния проект.“

✅ Кои са трите задачи пред патриотизма през XXI век? Много находчиво и точно, с мерилото на научен работник, авторът е посочил: демографската катастрофа, социалните разломи, а също така и профанизацията на властта и деградацията на обществото. Много обстойно са засегнати и т. нар. „Решения на патриотизма“…
Определено, ако тази книга се беше появила през 70-те или 80-те години на миналия век, щеше да е поредната арестувана и претопена творба, а авторът ѝ – низгвернат и дамгосан с определението „класов враг“… Но, слава Богу – не би… И за да не бъдем голословни в заключенията си, редно е – дебело да подчертаем, че книгата „Защо съм патриот“ трябва да се превърне в настолно четиво на не един български политолог…

✅ А на редовия читател не му остава нищо друго, освен като прочете книгата, да си отговори: „Защо съм патриот?“…

▶️ ЛИНК за ПОРЪЧКИ: http://bit.ly/2QF7GtQ

Заместник-председателят на ВМРО е автор на още една книга – „Черният гмурец“, която излезе преди 4 години. Тя е фентъзи роман за родната митология и, както споделя авторът, е бил провокиран от по-голямата ми дъщеря за написването ѝ. Според литературни критици, творбата е своеобразен отговор на Джоан Роулинг и нейния герой Хари Потър. В историята на Веселинов детето магьосник е момиченце, а действието се развива в България. В главните роли са типично родни митологични същества – вили и юди, змейове, върколаци, караконджули. Идеята е да не забравяме символите от нашето минало“, казва авторът и признава, че за изграждането на образите най-голяма е била помощта на двете му щерки. 700-те приказни страници са попълвани в продължение на три години.

Сподели:

Още новини от деня