пържена риба

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури започва засилени проверки на обекти, в които се предлага риба и рибни продукти в цялата страна

Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури започва засилени проверки на рибовъдни стопанства и обекти за търговия с риба и рибни продукти в цялата страна. Тематичните проверки са свързани с Никулден и засиленото предлагане и търсене на храни за празника и се извършват съвместно с Българска агенция по безопасност на храните. Целта е да се гарантира легитимния произход на рибата и рибните продукти и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни търговци целящи злоупотреби.
При проверките инспекторите ще следят за регистрацията на обектите, производствения капацитет на стопанствата, наличие на документи за произход на рибата и спазването на действащото законодателство.
Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури уведомява потребителите при закупуване да следят за качеството на прясната риба по следните показатели:
Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време; Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания; Хрилете трябва да са с розово-червен цвят; Очите трябва да са бистри; При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

Сподели: