Изследване: Между 80 и 100 лева на месец дават семейства за здравни услуги на деца до 6 - годишна възраст

Изследване: Между 80 и 100 лева на месец дават семейства за здравни услуги на деца до 6 – годишна възраст

Родителите на деца до 6 – годишна възраст харчат месечно между 80 и 100 лева от бюджета си за здравни услуги на своето дете. Говорим за родители с деца, които нямат хронични заболявания, сочи незавършен изцяло сондаж, направен по поръчка на Българската педиатрична асоциация от група социолози. Това каза в Русе проф. Владимир Пилософ – председател на асоциацията. Ползвани са 6 фокусни групи /50 души/ в 3 града – София, Кюстендил и Видин.

В по – голямата възраст разходът е от 20 до 30 лева на месец, добави той.

Понастоящем проучването е обект на изследване от педиатрите. То представлява интерес, защото дава светлина върху нещо, в което педиатрите са убедени от доста време – сериозните разходи в детска възраст.

Даден бе пример с вземането на направления, което не винаги се случва и някои от родителите, вместо да чакат на опашки пред кабинетите на общопрактикуващите лекари, плащат, за да бъде направен бърз преглед на детето им. Очевидно има допълнителни разходи на фона на факта, че от 4-те милиарда в НЗОК около 500 млн. се дават за детското здравеопазване като цяло. За имунизациите отиват към 10 до 20 млн. лева.

Сподели:

Още новини от деня