съдебна палата русе съд прокуратура

Изцяло е потвърдена присъда за три престъпления по транспорта

Присъдата на Районен съд – Русе, с която подсъдим е осъден за три престъпления по транспорта, бе потвърдена от въззивната инстанция и влезе в законна сила.

През 2018 г. на 50-годишния тогава И. И. били наложени наказания лишаване от свобода за срок от 8 месеца с 3-годишен изпитателен срок, глоба в размер на 400 лв. и лишаване от право да управлява МПС за 1 година и 8 месеца за това, че управлявал МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда. Именно в изпитателния срок на тази присъда мъжът закупил „Фолксваген Поло“ с прекратена регистрация. Вместо да го използва за резервни части, както е заявил пред продавача, подсъдимият му поставил регистрационни табели от друг автомобил и започнал да го управлява. На 30.10.2020 г. вечерта в заведение в с. Сваленик употребил значително количество алкохол заедно с приятел, с когото решили да отидат на ресторант на „Текето“. Управлявайки „Полото“ по главен път Варна-Русе след разклона за с. Писанец, И. И. изгубил контрол над автомобила и спрял в канавката. Хората от преминаващите в момента коли се притекли на помощ и позвънили на телефон 112. Дошлите веднага полицаи установили, че подсъдимият е управлявал нерегистрирано МПС, с поставени табели от друго такова, както и с концентрация на алкохол в кръвта 3,40 на хиляда.

За тези три престъпления състав на Районен съд – Русе го призна за виновен и след определяне на наказание за всяко едно от тях и групирането им, му наложи едно общо, а именно лишаване от свобода за срок от 1 година и 6 месеца при първоначален строг режим, глоба в размер на 800 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 години и 8 месеца. Постановено е подсъдимият да изтърпи отделно и наказанието по присъдата, в изпитателния срок на която е извършил настоящите деяния – лишаване от свобода за срок от 8 месеца също при строг режим.

И. И. обжалвал тази присъда с оплакване за прекомерни наказания. Тричленен състав на Окръжен съд – Русе е решил, че Районен съд – Русе правилно е отчел отегчаващите вината обстоятелства: тежката степен на алкохолно опиване, съпътстващите престъпления, извършените административни нарушения наред с престъплението. Законосъобразно е било приведено в изпълнение и наказанието по предходното осъждане.

Присъдата на Районен съд – Русе вече е окончателна.

Сподели: