съдебна палата русе

Изцяло е уважен искът на пострадала при ПТП в Русе

Окръжен съд – Русе осъди „Дженерали Застраховане“ АД да плати на 19-годишната Т. Н. обезщетение в размер на 45 000 лв. за претърпени неимуществени вреди от ПТП и 1280 лв. за изразходените средства за лечение.  

Към 19.12.2019 г. пострадалата била непълнолетна. Живеела заедно с племенника си (на година и 7 месеца), майка си М. Т. и Д. Т. – съпруг на майка й. Последният не притежавал правоспособност за управление на МПС. Вечерта всички били на гости да празнуват имен ден. Въпреки употребения алкохол, Д. Т. седнал на шофьорското място и решил, че всички ще се приберат вкъщи с колата. С 92 км/ч той се ударил в носещата колона на моста на бул. „България“, минаващ над ул. „Изгрев“. Детето на година и 7 месеца починало още същата вечер в болницата. Непълнолетната Т. Н. получила счупване на дясна голямопищялна кост. Д. Т. бил осъден на шест години и осем месеца лишаване от свобода. Влязлата в сила присъда е задължителна за гражданския съд по въпросите дали деянието е извършено, неговата противоправност и виновността на дееца.

При установената фактическа обстановка и събраните доказателства, установяващи причинените на ищцата неимуществени вреди, Окръжен съд – Русе счете предявеният иск за доказан по основание. Видно от съдебно-медицинската експертиза, Т. Н. е претърпяла три оперативни интервенции до момента, а впоследствие предстои още една. Безспорно, болките от травмата са били с голям интензитет, продължили месеци, а и понастоящем съществува болков синдром при физически натоварвания и промяна в атмосферните условия. Има и белези от операциите, които няма да се заличат. Съдът, като взе предвид, че ищцата е в изключително млада възраст, а към момента на произшествието е била и непълнолетна и поради травмата е прекъснала училище, намира, че увреждането е влошило и променило начина й на живот и е оставило траен отпечатък освен върху здравето, и в бита й – в учението, общуването, обслужването. При това положение съдът приема, че претърпените от ищцата неимуществени вреди следва да се репарират със сумата от 45 000  лв., който размер съответства най-пълно на критерия за справедливо обезщетение.

Основателен се явява и искът за заплащане на претърпените от ищцата имуществени вреди. Разходите за лечението са в причинна връзка с ПТП-то, поради което вредата подлежи на обезщетяване.   

Решението на Окръжен съд – Русе подлежи на обжалване в двуседмичен срок.

Сподели: