икона богородица

Икона на русенско дете с „нов дом“ за Баба Марта – неонаталогично отделение в страната

Икона, нарисувана от 5-годишната Мария Христова от детска градина „Русалка“, гр. Русе, изобразяваща Света Богородица с Младенеца от днес дава сила и кураж на недоносените деца на България. Нейният нов дом е неонаталогично отделение в страната. За това са се погрижили от фондация „Нашите недоносени деца“. Свръзката с тях правят от „Продължаваме“.

Преди три години рисунката, сътворена в русенската детска градина е изпратена по куриер до екипа на арт инициативата с хуманна кауза в София в подкрепа и в рамките на първи етап от детското им направление. Посредством дарени рисунки, дело на талантливи деца от цялата страна, то си бе поставило нелеката задача да достигне доколкото се може повече педиатрични отделения на държавни болници в страната, да прогони зимата от стените им с тематично аранжирани пана, създавайки за малките пациенти, лишени от уюта на домашната си среда, една малко по-ведра и близка до светогледа им обстановка.

Към днешна дата направлението е реализирано в педиатриите на болниците в Смолян, Ихтиман, Ловеч, Етрополе, Плевен, Видин и Кубрат. В началото на април се готви да акостира и в Русе.

През месец юни по план ще стартира втория му етап. Чрез него познати на децата  герои и сюжети от приказките, дело на професионални художници и илюстратори, се готвят да достигнат и усмихнат още лечебни заведения. Известният илюстратор на детски книжки, Спас Спасов, е първият творец приел поканата да участва.

„На места ще рисуваме върху стените, на други ще поставяме плакати и стикери, ще се гъвкави и подхождаме индивидуално съобразно това как ръководствата на педиатричните отделения ни позволят да се развихрим – сподели Лора Касабова, национален координатор на арт инициативата „Продължаваме“.

От 10-годишна в навечерието на 1 март родената в Русе Лора плете мартенички за семейството и приятелите си. „Да видя радостта и усмивката в очите им това беше всичко, което да ме вдъхновяваше да продължавам. Помня, че веднъж занесох  няколко гривнички на съучениците ми и на другия ден имах поръчка да направя за всички“ – разказа тя.

Откакто живее в София плете за пръв път. За отрицателно време се раждат стотина символа на пролетта в бяло и червено.

Попада на инициатива в най-голямата  платформа за доброволчеството, в която е подкрепяла десетки каузи. Решава да се включи на мига.

„От старта на детското ни направление с колегите копнеем да дарим картини и на неонатологични отделения в страната, отлично знаейки, че това там е по-трудно предвид специфичните изисквания“. Убедена, че няма невъзможни неща се свързва с фондация „Нашите недоносени деца“. Ден по-късно към сътворените от нея мартенички в подкрепа на най-големите малки герои  пътуват и две картини, една от които е вълшебната икона на малката Мария.

икона богородица
Сподели: