ИК "Хермес" организира онлайн премиера на „Вечерна сватба“

ИК „Хермес“ организира онлайн премиера на „Вечерна сватба“

Време за прочитане: 2 мин.

Издателска къща „Хермес“ организира онлайн премиера на

„Вечерна сватба“ от Иван Станков!

Премиерата ще бъде излъчена на запис на 19 ноември (четвъртък) от 18,30 часа на страниците на ИК „Хермес“ във Фейсбук и YouTube.

По време на събитието ще разговаряме с проф. Иван Станков, Стойо Вартоломеев (управител на ИК „Хермес“ и редактор на книгата), доц. д-р Гергина Кръстева и доц. д-р Димитър Кръстев (преподаватели в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“), Младен Любенов (главен редактор на в. „Утро“) и Марина Братанова (управител на книжарница „Хермес“, Русе).

Ще ви разкажем повече за реалните истории, вдъхновили разказите във „Вечера сватба“. Ще си поговорим за любовта и трагедията, за паралелите между живота преди и сега и за още много интересни теми.

В края на записа ще обявим и кой печели книга с автограф от нашата Фейсбук игра.

Събитието е част от „Литературен клуб „Хермес“ – нова инициатива на издателството, която цели да поддържа интереса към литературата чрез различни онлайн формати. Освен премиери на нови български книги, от ИК „Хермес“ планират и други любопитни онлайн рубрики, които ще бъдат обявени в следващите месеци.

Иван Станков е писател и преводач. Професор по българска литература във Великотърновския университет. Автор на монографични изследвания върху творчеството на Асен Разцветников, Йордан Йовков, Димитър Талев, Васил Попов, Борис Христов и др. Превежда от румънски книгите на Мирча Картареску, Дан Лунгу и др.

Автор е на трилогията с разкази „Спомени за вода. Dm“ (2014), „Улици и кораби. Gm“ (2017) и „Имена под снега. А7“ (2019). „Вечерна сватба“ е четвъртата му белетристична книга.

За книгата

Книгата разказва за любов. Повечето от героите в някакъв вид наистина са съществували преди сто години. Крадци, млади вдовици, гимназистки, следователи, бъчвари, светици, самоубийци, акробати или проститутки – всички те са от най-големия български град на Дунава. Живеят там и носят на гръб междувоенното време. Всички правят най-старото нещо на света – обичат. Любовта ги намира и се стоварва отгоре им като откровение, но и като проклятие. А човекът се оказва слаб за такива дарове.

И мъртвите, и оцелелите споделят с читателя си: от любовта, както и от смъртта, изход няма.

Главно действащо лице в тази книга е любовта. Не красивата, романтичната и възвисяваща любов, а наранената, отхвърлената и изпепеляваща любов, която води до фатални изходи. Както казва една от героините: „Без любов не се живее, но пък с много любов – направо се мре“. И всички тези странни истории от други времена, случили се в едно красиво провинциално градче, заживяват своя нов живот, защото любовта не е подвластна на годините.

„Вечерна сватба“ ще стопли душата ви и ще събуди симпатии към тези отчаяни страдалци и грешници в любовта.

Стойо Вартоломеев

Сподели:

Още новини от деня