главен-секретар-на-МВР-в-Русе-2024

Има ръст на случаите на домашно насилие в цялата страна, заяви главният секретар на МВР Живко Коцев

Престъпленията, които се извършват с агресия, с насилие в семейството, бележат ръст на територията на цялата страна. Това каза в Русе главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев. 

В крайдунавския град той присъства на отчета на областната дирекция на МВР за миналата година. 
По думите му в област Русе се отчита завишаване на броя на регистрираните престъпления, но пък успокоителното е, че има добри показатели при разкриваемостта. Той заяви, че няма неразкрити тежки престъпления – убийства, опити за убийства, изнасилвания.

„Тези добри резултати са постигнати благодарение на добрата комуникация и взаимодействие с прокуратурата, в партньорството с местната власт – с кмета, и с областната управа“, каза Коцев. 

Има устойчивост на регистрираната конвенционална престъпност, като известни резерви се откриват по противодействие на домашното насилие. 
„Това означава, че трябва да се интегрира вниманието на всички компетентни институции, да се работи превантивно, да се установят причините, условията за тези деяния, както и да се разгърне много широка превантивна кампания за разясняване на правата на гражданите, на жертвите“, каза Коцев. 

Той обясни, че сред акцентите, поставени на вниманието на областната полицейска дирекция, е повишаване на професионалната квалификация на полицейските служители, тъй като „ние считаме, че тя не е на необходимото ниво“. 

„Това е процес, който трябва да бъде системен, ежедневен. Всички служители на МВР трябва да бъдат професионалисти, добре подготвени, да имат морал и самосъзнание, че защитават гражданите, че са пазители на гражданското общество“, каза главният секретар на МВР. 

Други акценти са свързани с пътната безопасност и повишаване на мерките срещу наркоразпространението. 

„Трябва много широко да се разгърнат всички програми по превенция в цялата област – в училищата, в детските градини, свързани с наркоразпространието, с пътна безопасност, с формите на немотивираната агресия, на която напоследък сме свидетели“, каза още Коцев. 

Сподели: