Община и Топлофикация заедно за въздуха на русенци

Инж. Севдалин Желев, директор на Топлофикация Русе: По-чист въздух и по-малко аварии от есента

Има ли защо русенци да проявят търпение за това, че остават без топла вода през август?

Русенци знаят, че такова голямо спиране се случва само ако е крайно наложително. Последният път беше преди около 4 години за подмяна на магистрален тръбопровод и по-големи компрометирани участъци. Сега причината е присъединяване на новоизграждащата се сероочистваща инсталация. Тя ще позволи, както очистване на серните оксиди, така и улавяне в по-голяма степен на фините прахови частици. В резултат ще дишаме по-чист въздух.

Това ще се отрази ли на цената на топлото?

Правим всичко възможно да предлагаме и по-добра и по-качествена услуга, на достъпна цена. Влизането в експлоатация на сероочистващата инсталация няма да се отрази на цената, но ще подобри екологичните ни параметри. Знаете, че отдавна работим в тази посока. Освен сероочистваща инсталация ползваме алтернативно гориво заедно с въглищата – биомаса, което допълнително подобрява качеството на въздуха. Биомасата е възобновяем източник на енергия и в Европа въглищните централи се насърчават да ползват именно нея като алтернатива. Освен това започна монтажа на 3-те газови когенерации, които са огромна инвестиция отново в екология.

Освен присъединяване на сероочистващата инсталация ще има ли и други ремонти?

Да разбира се. Както всяка година проверяваме мрежата и подменяме компрометираните участъци. Стремим се да предотвратяваме авариите през зимата, но системата е стара и изисква огромни инвестиции за подръжка и подновяване.

Защо не подмените цялата мрежа, за да няма аварии?

Освен, че е огромна инвестиция – около милион на километър, подмяната изцяло означава да оставим русенци много дълго време без топлофикация. Това не е процес, който може да се извърши за месец два. Затова се стремим да извършваме качествена превенция, която да минимизира авариите през зимния период.

Това означава, че на 1 септември русенци ще имат топла вода?

Може и по-рано. В момента, строително монтажните работи се случват по график. Около 15 август ще кажем дали ще успеем да се справим и по-бързо и да изненадаме приятно русенци, като скъсим срока. 

Русе е красив европейски град и заслужава усилията, които полагаме за по-чист въздух и по качествена услуга. Искрено се надявам хората да ни разберат и да ни извинят за прекъсването, но искаме да повишим тяхната удовлетвореност. Мисля, че крайният резултат – около 50% по-малко вредни емисии показва нашите усилия и посоката, в която работим.

Сподели:

Още новини от деня