Инициативата Европейска нощ на учените Русе 2023 | SEARCH се проведе на 29 септември

Инициативата Европейска нощ на учените Русе 2023 | SEARCH се проведе на 29 септември. По време на няколкочасовия маратон стотици малки и големи русенци си избираха събития от специалната програма, която продължи до 21:30 ч. Тази година програмата се разгърна в 6 локации: „Дворецът на децата“, ОУ „Олимпи Панов“, Градинка на площад „Ал. Батенберг“ 3, Регионална библиотека „Любен Каравелов“, НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ и ОУ „Отец Паисий“.

Стартът беше даден точно в 17 ч. от председателя на РТИК Милен Добрев в ОУ „Олимпи Панов“.

Ето какво включваше програмата в библиотеката:

В беседката на площад Батенберг ученици от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ изработиха арт инсталация, посветена на здравето на сърцето  под надслов „С обич към сърцето“. Под звуците на музикален съпровод на свои съученици те отвориха специални послания в бутилка, свързани със здравето на сърцето. 

В Заемна за възрастни в библиотеката екип от ученици от Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“, заедно със своя учител – Йордан Адолфов, представиха практическо изследване на замърсяването на въздуха в градска среда „Въздухът в моя град“. Използвайки своите знания по география и специално направени замервания, те разказаха на присъстващите как различните замърсители в приземния слой на въздуха влияят върху човека и природата, за различните фактори, които допринасят за изменението на климата в градска среда. А на база получените резултати, екипът от млади учени представиха и решения по настъпилите промени в климата.

В творческото ателие ,,Човешкото тяло в 60 секунди“ в детския отдел библиотечният специалист Севдалина Тодорова помогна на децата да погледнат какво има вътре в човшкото тяло. Чрез специалните интерактивни тениски с приложение за смартфон, те разгледаха човешкото сърце на 360 градуса, а също и човешкия скелет. Научиха как да си измерят пулса и любопитни факти за устройството на различните системи в човешкия организъм.

Също в Библиотечко се проведе и творческата работилница „Игра без играчки“ с библиотекаря Грета Цуфелде и доброволеца Лиляна Коева. Двете помогнаха на сръчковците да си изработят забавни и уникални играчки от отпадъчни продукти. Неща, които иначе биха изхвърлили на боклука, се превърнаха в прекрасни, персонализирани, пособия за игра, аксесоари за бюро, играчки за домашен любимец и много други.

Internet of Things – Интернет на нещата е модерна технология, която може да подобри ежедневието в много направления, включително да помогне на хората да са по-здрави и продуктивни. Как е възможно това посетителите научиха от Христо Атанасов – основател и изпълнителен директор в Qnectd. Той ги запозна със спецификата на IoT и демонстрира работа на тази технология посредством използването на конкретни сензори за проследяване качеството на въздуха в затворени помещения. Беше направен и нагледен експеримент на място как, контролирайки именно въздуха в офисите и класните стаи, може да се постигне по-добра концентрация и продуктивност.

Веднага след него във фоайето на ІІ етаж на библиотеката проф. д-р инж. Георги Христов, доц. д-р инж. Пламен Захариев и ас. инж. Георги Георгиев от Русенския университет „Ангел Кънчев“ разясниха приложението на 3D технологиите за намаляване на въглеродния отпечатък – от изкуството до индустрията. Те показаха нагледно как 3Д технологиите могат да помогнат се намалят екологичните отпечатъци.

А в градинката на площад Батенберг чак до 21:30 ч. доц. Лъчезар Христов от Корпуса за бързо гърмене при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ твори „Химически чудеса“. Неговите атрактивни опити, демонстрации и експерименти убедиха за пореден път публиката, че химиците са повече от магьосници.

Сподели: