Нов кабинет в Ученическа спортна школа – Русе ще стимулира спортните анализи и развитие + ВИДЕО

Кабинет по Теория и методика на спортната тренировка на Центъра за подкрепа на личностното развитие „Ученическа спортна школа – Русе“ (ЦПЛР УСШ-Русе) бе открит на Благовещение в Спортен комплекс „Ялта“ по проект, финансиран от Националната програма „Подкрепа за личностното развитие на децата и учениците“ на Министерството на образованието и науката.
„Новата ни придобивка е още един начин за стимулиране на спортната подготовка на децата, които упражняват различни дисциплини при нас. Радвам се, че точно на този красив празник на надеждата откриваме кабинет, който ще допринесе за по-ефективното разбиране и усвояване на техническите похвати в различните спортове и за подобряване на спортните резултати“, каза по време на церемонията директорът на ЦПЛР УСШ Мая Петрова.

„Новината за новия кабинет е важна и радостна, защото УСШ е една от 5-те школи в България и в нея 930 деца и младежи тренират безплатно 15 вида спорт“, каза началникът на Регионалното управление по образование д-р Росица Георгиева. Тя благодари на екипа на спортната школа, че през годините е успяла да я съхрани и развие. Специални адмирации отправи към проф. д-р Кирил Панайотов за неговата финансова подкрепа, без която Кабинетът по ТМСТ не би имал точно този уютен вид, защото финансирането по проекта е само за оборудване и обзавеждане, а помещението е имало нужда от основен ремонт. Тя изтъкна, че инвестициите в децата и тяхното спортно израстване е безценна.

Проф. д-р Панайотов, който е председател на Тежкоатлетическия спортен клуб Русе, благодари за оценката и сподели, че 10 години масовият спорт сред децата и високото спортно майсторство в дисциплината вдигане на тежести са негова кауза. „Помагам на тези, които се нуждаят, защото титлите и медалите, които националният отбор по вдигане на тежести носи от световни първенства са важни за България и Русе, защото името на нашия град се чува“ – допълни проф. Панайотов.
Своите благопожелания и уверения за целенасочена политика в областта на спорта изразиха зам.-кметът по спорт и младежки дейности Борислав Рачев. Други официални лица, които уважиха събитието, бяха председателят на Общинския съвет на БЧК – Русе и общински съветник Алисе Муртезова, председателят на Комисията по спорт и младежки дейности в Общинския съвет Пламен Рашев, областният координатор към Министерството на младежта и спорта Елеонора Гурбанова, директорът на Спортното училище Евгени Недев.

Кабинетът по ТМСТ ще се ползва от треньори и ученици за усъвършенстване на теоретичната подготовка, визуализиране на конкретни спортни техники, за семинари на спортни теми. Това със сигурност е от голямо значение както за преподавателите, така и за децата, които спортуват. Новите ни възможности, вярвам, ще бъдат забелязани и от родителите и интересът към спортните занимания в нашата школа ще се засили, коментираха треньорите.

„Основната цел е да се предостави на учениците и учителите съвременен кабинет, посредством който да се стимулира личностното развитие на децата и да се подобрят възможностите за визуално възприятие на техническите елементи и усъвършенстване на теоретичната подготовка“, каза при откриването му директорът на УСШ в Русе Мая Петрова. Тя допълни, че по този начин у подрастващите се провокира допълнителен интерес към разнообразието от спортни занимания.

В кабинета ще може да се прожектира дигитално съдържание на различните технически елементи, които младите спортисти изпълняват по време на тренировките си, ще може да им се направи анализ, за да може още по-добре да вникват в същността на изпълнението на различните елементи.

Сподели: