Институции от Русе се обединяват срещу домашното насилие

Институции от Русе се обединяват срещу домашното насилие

Днес в новия корпус на Русенския университет се проведе работна среща, целяща да обедини дейности по превенция и защита на пострадалите от домашно насилие.  Събитието е част от проекта „Взаимодействие между институциите при решаване на случаи на домашно насилие“, а през ноември предстои конференция, на която ще бъдат оповестени постигнатите резултати.

На срещата присъстваха представители на различни институции – заместник-кметът на Русе Енчо Енчев, началникът на РУО д-р Росица Георгиева, главен инспектор на Първо РПУ – Русе Пламен Първанов, Деана Димова от Сдружение Център „Динамика“, Алисе Муртезова – административен директор на УМБАЛ „Медика – Русе“, старшата сестра на МБАЛ „Канев“ Милена Стоянова, членове на адвокатската колегия, на прокуратурата и психолози. Чрез видеовръзка се включиха и д-р Благородна Макева, заместник-директор на Главна дирекция Национална полиция, инспектор Десислава Викторова, сектор „Престъпления срещу личността“, и криминологът проф. Петя Шопова, които споделиха своя опит, който може да бъде полезен на русенските институции.

Обсъдени бяха отговорностите и дейностите на всяка от участващите институции при решаване на проблеми, свързани с домашното насилие. Особено важен е времевият диапазон от момента на получаване на сигнала за извършването му до оказване на своевременна правоохранителна, медицинска, юридическа и социална помощ на пострадалото лице. Участниците в срещата се включиха с експертно мнение по темата и се обединиха около изработването на алгоритъм, който да се прилага при оказване на помощ на жертвите на домашно насилие.

„Такива срещи са много важни за Община Русе, за да могат нашите специалисти да работят още по-професионално“, каза заместник-кметът Енчо Енчев.

Представителите на местните институции бяха категорични, че спойката помежду им трябва да бъде в ръцете на Община Русе, тъй като тя има отношение към всяка от тях.

Сподели: