офис имоти сиана

Интелигентни офиси – бъдещето е в тях

Ето един примерен сценарий за интелигентни офиси.
Девет часа сутринта, понеделник. Влизате в офисния паркинг и сградата вече се готви за пристигането ви: светлината по пътя от паркинга до врата автоматично се включва и асансьорът се спуска до етаж -2, където паркирате колата.

През нощта офисът е бил студен, но сега климатичната система оживява и привежда температурата на подходящото ниво. И най-близката кафе машина може би дори подготвя прясно кафе. Звучи ли като описание на интелигентен офис от фантастичен филм?

Но всъщност, практически всички необходими технологии за такава интелигентна сграда вече са тук, като се оказва, че можем да видим една наистина супер умна сграда през следващите 10-15 години.

Изглежда, че макар и технически всичко да е възможно, едва ли много скоро ще имаме такива технологии като масова реалност. Защо?

Само защото е скъпо. Всъщност, всичко това ни позволява неизбежно да се възползваме от удобството на интелигентните офиси в обозримо бъдеще. С помощта на интелигентни системи за управление на сградите вече ще можем да намаляваме разходите за енергия, вода и експлоатация на сградите с няколко десетки процента.

Ако по-рано хората коригираха разходите за електричество и вода ръчно, сега всички тези процеси ще се оптимизират с ИТ системи.

Но това не е мит: колкото по-умни устройства и сензори могат да събират информация за цялата инфраструктура и поведението на служителите в сгради, толкова по-забележима ще бъде тази икономия.

До 2027 г. вече ще има 12 милиарда индустриални „умни“ устройства в света, свързани с интернет – прогнозират анализатори от IDTechEx. И въпреки че самата концепция обикновено се свързва с интелигентните домашни технологии, всъщност повечето устройства ще бъдат тези в офисите и индустриите, както и елементи на „умния“ град.

Факт е, че пазарът на интелигентни сгради ще набере инерция, сочат анализатори на пазарите. Те вярват, че ще нарастват с 34% годишно, а до 2022 г. ще бъдат почти 32 милиарда долара срещу 6 милиарда долара през 2016 г.

Интелигентният офис през 2027 г. ще бъде не само свързан с футуристичния дизайн, но и с много слънчеви панели.

Интелигентната сграда трябва да си осигурява сама енергия.

Слънчевите панели ще се инсталират не само на стените и покрива на самата сграда, но и на покривите на околните къщи. Освен това, енергията, генерирана от симулаторите във фитнес залата, също дава принос към енергийната система.

Но обичайните слънчеви панели не са единственият начин сградите да използват слънчевата светлина. Някои офиси ще могат да съхраняват топлината, например, използвайки водорасли, както прави немската компания Arup. На външните стени тя поставя контейнери с вода и специални водни растения, които под влияние на слънчевата светлина произвеждат топлина и нагряват течността. Генерираната енергия се използва за отопление на сградата.

В бъдеще интелигентните сгради ще комуникират помежду си и ще обменят енергия, като образуват малки мрежи – микросхеми.

Това ще позволи да се регулира търсенето на енергия и да се стабилизират общите мрежи: ако една „многоетажна батерия“ няма да има енергия, тя ще може да я продаде на друга.

Така и цените на енергията ще бъдат по-ниски, а вредата върху околната среда е по-малка. В допълнение, с появата на електрически автомобили, интелигентните офиси ще могат да използват батериите си като временно съхранение на генерираната енергия. Служителят идва на работа, оставя колата, сградата може да я използва като източник на електроенергия и в точното време да я презареди до максимум.

Как ви звучи?

Източник – Сиана Имоти

Сподели:

Още новини от деня