ирина жекова

Ирина Жекова ще бъде Виолета Валери в „Травиата“ тази вечер

Тази вечер от 19 часа на сцената на голямата зала в Доходното здание ще имаме възможността да видим и чуем солистката на Варненската опера Ирина Жекова в една от коронните ѝ роли – Виолета Валери от операта „Травиата“ на Джузепе Верди. Това се налага поради заболяване на предвидената да изпълни тази роля Даниела Караиванова.

Ирина Жекова е родена във Варна. Завършва СМУ „Добри Христов” в родния си град със специалности класическа китара и класическо пеене. През 2008 г. завършва класическо пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров” със степен магистър. Печели стипендия на Фондация „Борис Христов“ и специализира при Мирела Паруто и Антонио Боайе в Рим през 2009-2010, а през 2014-2015 в Академия „Санта Чечилия“ – Рим работи с оперната прима Рената Ското, както и с Клаудио Дездери, Анна Ванди и Чезаре Скартон.

През 2010 г. Ирина Жекова прави своя професионален дебют на сцената на Софийска опера и балет с ролята на Воглинде от операта „Рейнско злато” на Р. Вагнер. От 2010 г. досега е постоянен гост солист на Софийска опера и балет. От 2011 г. Ирина Жекова е солист в Държавна опера Варна.

В репертоара й влизат 25 централни сопранови партии в едни от най-известните опери на Вагнер, Верди, Доницети, Бизе, Пучини, Росини, Моцарт и множество други. Младото сопрано има гастроли в Италия, Германия, Испания, Белгия, Холандия, Казахстан, Корея и др.

Желаем ѝ успех на русенска сцена!

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

Сподели: